Dialogul politic dintre Republica Moldova şi Georgia este în plină în ascensiune

Stadiul actual al relațiilor moldo-georgiene, precum și soluțiile de aprofundare a acestora au fost discutate de miniștrii afacerilor externe al Republicii Moldova și Georgiei, Tudor Ulianovschi și Mikheil Janelidze. Oficialii au avut o întâlnire la New York, unde șefii diplomațiilor de la Chișinău și Tbilisi participă la Reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale ONU privind construcţia păcii durabile.

Tudor Ulianovschi și Mikheil Janelidze au trecut în revistă un șir de chestiuni de pe agenda dialogului politic bilateral, fiind exprimată deschiderea ambelor părţi pentru intensificarea schimbului de vizite atât la nivel înalt, cât și a experților de diferit rang din instituțiile celor două state în marja diferitor proiecte și programe comune în diferite domenii.

În context, interlocutorii au constatat că în ultima perioadă de timp dialogul politic dintre două țări este unul în ascensiune, drept exemplu fiind atât discuțiile purtate la nivel parlamentar, cât și guvernamental.

În opinia miniștrilor, Summit-ul GUAM, la nivel de prim-miniştri, preconizat pentru 20-21 iunie curent, la Chişinău, constituie un bun prilej pentru aprofundarea relațiilor bilaterale, inițierea unor noi proiecte directe de colaborare atât între două state, cât și în cadrul organizației respective.

Miniștrii afacerilor externe au constatat existența unei cooperări bilaterale eficiente în domeniul integrării europene, convenind asupra intensificării schimbului de experiență în această dimensiune, în special în cadrul Parteneriatului Estic, precum și în implementarea acordurilor de asociere semnate cu UE de ambele state, a DCFTA, etc.

Ministrul Ulianovschi a menționat că în contextul reformei, inițiate de Guvernul Filip, autoritățile de la Chișinău sunt interesate în preluarea experienței Georgiei în implementarea reformelor în domeniile afacerilor interne, justiției și apărării, precum și în aprofundarea cooperării în aceste domenii.

Ministrul georgian al Afacerilor Externe, a menționat că țara sa este interesată în extinderea și aprofundarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv comercial-economică, socială, culturală, etc.

"Ne exprimăm interesul pentru consolidarea în continuare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări în domeniul investițiilor, prin punerea în aplicare a proiectelor de investiții reciproce și crearea de societăți pe acțiuni, diversificarea schimburilor comerciale, etc", a punctat Mikheil Janelidze.

Miniștrii Tudor Ulianovschi și Mikheil Janelidze au abordat și ultimele evoluții în plan regional și internațional și au convenit să continue sprijinul reciproc în cadrul organizațiilor internaționale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu