"Dializa de vacanţă" o procedură tot mai solicitată în ţara noastră

"Dializa de vacanţă" devine o procedură tot mai solicitată în ţara noastră. Profilaxia care presupune stimularea funcţiilor rinichilor este la mare căutare în rândul strâinilor dar şi a moldovenilor care revin în ţară, în vacanţă.

Dacă în 2016, anul în care a fost deschis primul centru din ţara noastră pentru astfel de proceduri, numărul pacienţilor străini nu depăşea cifra de 20, atunci, atunci în primele nouă luni ale acestui an, numărul acestora a ajuns la 40. Cei mai mulţi pacienţi sunt din Federaţia Rusă, Italia, România, Turcia, Israel şi Germania.

"Mă simt minunat, sunt foarte mulţumit de serviciile de aici, dar şi de personalul medical din acest centru!", a declarat Marcello Desanctis, pacient.

Acesta este răspunsul lui Marcello, italianul originar din Roma, care-şi face dializă la noi în ţară de trei ani. A aflat despre această posibilitate de la îngrijitoarea sa moldoveancă, cu care în 2016 a venit în Republica Moldova, într-o vacanţă.

"Acesta este un aparat pentru efectuarea dializei. Acesta este numit drept rinichi artificial, e o procedură care durează 3,4 ore. Înainte de dializă pacientul este cântărit, se calculează ţinta de ultrafiltrare, se măsoară tensiunea. Punem magenta pe mână, apăsăm butonul pentru tensiune iar mai apoi notăm datele pacientului pe foaie."

Pentru trei şedinţe de dializă, italianul plăteşte 2800 de lei.

"Mă simt minunat! Care este diferenţa dintre serviciile prestate în Moldova şi cele din centrele din Italia? Aici oamenii sunt cu mult mai pozitivi, cu mult mai interesanți şi au foarte multă răbdare. Personalul medical are grijă faţă de pacienţii centrului. Acolo oamenii sunt mai puţin mai reci."

În Republica Moldova, peste 600 de oameni suferă de insuficienţă renală, iar aceştia pot beneficia gratuit de şedinţe de dializă la cele trei centre din Chişinău sau Bălţi, în baza poliţei de asigurare.Cele mai solicitate perioade sunt lunile aprilie, mai, august şi decembrie.

"Da, este mai solicitată, iar dacă pacientul dispune de poliţa de asigurare activă beneficiază gratis, iar asta este un avantaj pentru concetăţenii noştri care vin. Spre exemplu, săptămâna viitoare, vin pacienţi la centrul de dializă, în Chișinău şi la Bălţi, unul. Într-o săptămâna patru pacienţi, dintre care una e din Spania, a mai fost trei ani în urmă, în 2016. Alta din Italia, a treia oară se adresează", a declarat Petru Cepoida, medic-şef.

Bolnavii de insuficienţă renală aflaţi la tratament prin dializă sunt dependenţi de aparatul care le îndeplineşte funcţiile renale. Dializa este vitală pentru ei şi trebuie făcută de două sau trei ori pe săptămână. În cazul întreruperii, consecinţele pot fi fatale, avertizează medicii.

La Centrele de Excelență în Dializă din ţară, moldovenii stabiliţi peste hotare, dar care dispun de poliţă de asigurare beneficiază de tratament gratuit. Ceilalţi trebuie să plătească 2800 de lei pentru trei şedinţe de dializă.

Lasă un comentariu