DEZVĂLUIRI IMPORTANTE despre Miliardomat. Ilan Şor: Fugarii Ţopa sunt implicaţi în furtul de la BEM

Embed:

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa, finanţatorii Partidului "Demnitate şi Adevăr" sunt unii dintre beneficiarii Miliardomatului, alături de raiderul numărul unui în CSI, Veaceslav Platon, şi fostul premier Vlad Filat. Declaraţia a fost făcută de primarul oraşului Orhei, Ilan Şor, în cadrulul unui interviu televizat în care a vorbit despre frauda din sistemul bancar.

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii susţine că atunci când a preluat funcţia nu ştia despre lipsa a 250 de milioane de euro din conturile instituţiei financiare. Ilan Şor declară că a fost indus în eroare de Filat.

"Când am venit la bancă, din spusele lui Filat, această gaură financiară era de aproximativ 100 de milioane de euro. Era vorba de anumite credite care nu au mai fost rambursate. Unul din acestea a fost acordat de Viorel Țopa lui Victor Țopa, ambii sunt azi fugari şi stăpânii lui Andrei Năstase. Ei au acordat acest credit şi nu l-au întors şi din această cauză se ascund peste hotare", a spus Ilan Şor, liderul partidului "ŞOR".

Fiind ameninţat de Vlad Filat, Şor a povestit că în 2014 a fost nevoit să scoată de la BEM 250 de milioane de euro. Fostul premier l-a asigurat atunci că banii vor fi întorşi, iar de toate tranzacţiile se va ocupa Veaceslav Platon. Şor susţine că a avut încredere în Platon întrucât erau prieteni şi parteneri de afaceri.

"După ce Filat a început să facă presiuni asupra mea, să mă amenințe direct, am fost nevoit să cedez și să fac operațiunea respectivă. Abia peste o perioadă de timp, mi-am dat seama că acest proces era un început al Laundromatului. Atunci toți banii au mers la companiile "Zenit" și "Saturn" care îi aparțin lui Platon", a spus Ilan Şor, liderul partidului "ŞOR".

Ilan Şor a declarat că în schema de fraudare a Băncii de Economii a fost implicat şi penalul fugar Renato Usatîi. Susţinut de serviciile secrete de la Moscova, el urma să destabilizeze situaţia din Moldova.

"Cu ajutorul lui Platon, ruşii doreau să obțină control asupra sistemului bancar de la noi, cu câteva zile înainte de alegeri, să-l falimenteze, să scoată lumea în stradă la o revoluție, iar de toate acestea trebuia să se ocupe vechiul meu prieten Renato. Anume după această situație Usatîi a și început să mă atace, pentru că, după părerea lui, l-am împiedicat să devină "țarul" Moldovei", a spus Ilan Şor, liderul partidului "ŞOR". 

O investigație a site-ului zeppelin.md a arătat că "Laundromatul rusesc" și "Miliardomatul" sunt două operațiuni, care fac parte din aceeași schemă criminală. Aceasta a fost coordonată de serviciile speciale rusești. Recent, procurorii de la noi au anunţat că peste 90 la sută dintre beneficiarii "Miliardomatului" au fost identificaţi, iar mulţi dintre ei şi-au primit deja sentinţa.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu