DEZVĂLUIRI despre SCHEMELE CRIMINALE ale raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon

Pe internet au apărut dezvăluiri despre schemele criminale ale raiderului nr. 1 din CSI, Veaceslav Platon. Bloggerul ucrainean Vitali Kovaliov scrie despre implicarea acestuia în scheme frauduloase prin care au fost scoase din Rusia zeci de miliarde de dolari.

Kovaliov mai scrie şi despre implicarea controversatului om de afaceri în falimentarea unei uzine atomice monopoliste din Ucraina, dar şi cum Platon s-a răzbunat pe un judecător care nu ar fi emis o decizie favorabilă lui

Unul dintre cele mai mari scandaluri, legate de numele lui Veaceslav Platon, s-a iscat în anul 2014. Din Rusia au fost scoase prin diferite scheme fraduloase de la 18 până la 46 de miliarde de dolari, o parte din bani fiind surse bugetare. Tranzacțiile ilegale au avut loc prin băncile din Moldova, inclusiv prin cele controlate de membrii grupării criminale din Rusia "Solnțevscaia".

Potrivit bloggerului ucrainean, pentru a ascunde aceste tranzacții, în scheme a fost implicat nu doar Veaceslav Platon, dar și liderul formațiunii "Partidul Nostru", Renato Usatâi. Primarul din Bălţi ar fi controlat "proiectul" în perioada în care era consilier al fostului premier Vlad Filat.

Bloggerul mai face referire la informații din presa ucraineană, potrivit cărora Platon ar fi sponsorizat separatiștii din Donbass. Mai mult, autorul articolului susține că omul de afaceri este şi finanţatorul neoficial al formațiunii "Partidul Nostru" și al Partidului Socialiștilor.

Potrivit bloggerului, în anul 2013, Veaceslav Platon a intrat în conflict şi cu judecătorul Nicolae Clima, care nu ar fi susținut solicitarea unei firme din Ucraina de a retrage de pe conturile Primăriei Capitalei aproximativ două milioane de dolari. Atunci, la inițiativa lui Platon, în Capitală ar fi apărut bannere cu inscripția "Cei mai corupți judecători din Moldova", undea a apărut şi fotografia magistratului Nicolae Clima.

Mai târziu, tot la indicația lui Platon, judecătorul a fost învinuit că ar fi lovit un pieton. Bloggerul mai scrie că accidentul ar fi fost înscenat. Procuratura Generală a inițiat atunci un dosar penal privind intimidarea unui judecător în legătură cu activitatea sa profesională.

Vitali Kovaliov mai scrie pe blogul său și despre preluarea de către Veaceslav Platon a unei bănci importante din Moldova. În 2011, câţiva acţionari din Slovenia și Olanda au pierdut acțiunile deținute în această instituție bancară. Autorul face referire și la faptul că Platon este implicat în falimentarea întreprinderii ucrainene "Energoatom".

Numele lui Veaceslav Platon este legat nu doar de scandaluri financiare. Dramaturgul Dumitru Crudu a publicat un editorial în care povesteşte cum controversatul om de afaceri a distrus familia unui prieten de-al său. Potrivit Crudu, Platon a convins-o pe iubita acestui bărbat să-l părăsească chiar în ziua nunţii, după care cei doi au avut o relaţie.

În consecinţă, prietenul lui Crudu a început să consume băuturi alcoolice şi nu a putut să mai revină la o viaţă normală, scrie dramaturgul, care afirmă că nu-l va ierta niciodată pe Veaceslav Platon pentru această faptă.

Platon a fost reținut în data de 25 iulie la Kiev, imediat după anunțarea sa în urmărire internațională de către autorităţile de la Chişinău. El este învinuit de complicitate în delapidările de la Banca de Economii.

Potrivit anchetei, cinci companii controlate de Veaceslav Platon au primit credite de sute de milioane de dolari. Banii ar fi fost scoși din țară prin firme off-shore.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu