DEZVĂLUIRI BOMBĂ: Ce a făcut Veaceslav Platon cu o parte din banii furaţi din sistemul bancar moldovenesc şi cei obţinuţi în urma Laundromatului Rusesc

Embed:

O parte din banii furaţi din sistemul bancar moldovenesc şi din cei obţinuţi în urma Laundromatului Rusesc, în perioada 2010-2014, a fost investită de către raiderul numărul 1 în CSI în cumpărarea unor bănci din Rusia. Prin intermediul acestora, Veaceslav Platon a continuat să spele banii din Federația Rusă în Occident. Dezvăluirile se regăsesc într-o nouă investigație Zeppelin.   

Jurnaliştii fac referire la aşa-numitul "Manual pentru raideri", obţinut prin telefonul condamnatului penal Veaceslav Platon. Potrivit articolului, raiderul numărul 1 în CSI a pus la cale o nouă schemă în noiembrie 2014, în pragul alegerilor parlamentare din ţara noastră, la două luni de la deconspirarea Laundromatului rusesc. Spălarea banilor pentru serviciile rusești a continuat cu o altă denumire, şi anume "Spălătoria Germano-moldovenească" sau «МяCо».   

În schemele puse pe roate de Veaceslav Platon erau implicaţi Grigore Karamalac alias "Bulgaru", căpetenie interlopă refugiată la Moscova, și "bancherul negru" Oleg Vlasov, alias "Banderos". Cel din urmă era proprietar al băncii rusești "Baltika" şi a fost partenerul lui Veaceslav Platon în Laundromatul Rusesc.

Banca lui Vlasov a spălat din Rusia prin Moldindconbank-ul lui Platon de la Chișinău două miliarde de dolari. De asemenea, Vlasov a fost implicat în spălarea banilor Căilor Ferate Rusești și falimentarea băncii rusești "Enisei", dar și a unui fond de pensii din Federația Rusă, scriu autorii investigației.  Prin urmare, prin intermediul interlopului Grigori Caramalac și printr-un credit fictiv de 90 de milioane de ruble, Platon a pus mâna pe "OLMA-Bank" din capitala Rusiei. Suma a fost achitată în trei tranșe cu bani scoși din "Trasta KomercBanka", ajunşi acolo de la BEM şi din Laundromat.

Ulterior, Platon, împreună cu Vlasov, care are influență asupra mai multor instituții de control rusești, au pus la cale preluarea unei noi bănci din Rusia, "Promsberbank", și a unei companii de creditare ruseşti. Și de această dată sunt folosiți banii furați din BEM de către Platon. Iar ca să nu mai fie obligat să dea rapoarte asupra activității instituţiei financiare, raiderul numărul unu din CSI îi cere lui Oleg Vlasov să influențeze responsabilii din Banca Centrală a Federației Ruse.

Totuși, în 2015, Banca Națională a Rusiei a retras licența "Promsberbank" și a impus măsuri restrictive băncii OLMA-Bank, ambele fiind ale lui Platon.

Ultima a falimentat în 2016, după ce Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev şi condamnat în Republica Moldova la 25 de ani de închisoare. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu