Dezbateri publice în Parlament: Sistemul electoral mixt ar fi un compromis între actualul sistem de vot și cel uninominal

Sistemul electoral mixt ar fi un compromis între actualul sistem de vot și cel uninominal. O spun reprezentanții partidelor extraparlamentare care au participat astăzi la dezbaterile publice organizate de Parlament.

Aceștia susțin că este nevoie urgent de o reformă politică, iar schimbarea sistemului electoral ar fi un început.

Fostul deputat Mihai Petrache declară că reforma sistemului electoral este realizată cu o întârziere de zeci de ani. 

"Este cu o întârziere vreo 24 - 17 ani pentru Republica Moldova. Sistemul electoral aplicat în Republica Moldova din 1994 s-a transformat în groparul sistemului politic şi al societăţii noastre în ansamblu", a comunicat  președintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache.

Partidul Popular și Partidul Național Liberal optează pentru trecerea la sistemul electoral mixt, care are mai multe avantaje.

"Realizează o legătură personalizată între alegător și deputat. Accesul mai mare a cetățenilor în procesul decizional, decorupționalizarea partidelor și redobândirea încrederii cetățenilor în instituția legislativă, reintregirea țării prin includerea regiunii transnistrene în lista circumscripțiilor", a menționat secretarul general Partidul Popular din Moldova, Alexandru Luncari.

"Noi sperăm să se ajungă cel puțin la sistemul mixt, dacă vor insista mai mulți și cred că ar fi un compromis pentru ca să nu fie doar uninominal, dar pentru aceasta trebuie să fie scos pragul electoral. Doar astfel și prin liste de partid vor ajunge persoane selectate cu adevărat", a afirmat președintele PNL, Vitalia Pavlicenco.

Sistemul electoral mixt combină, în diferite forme, scrutinul uninominal cu cel de listă. Modalitatea a apărut în urma celui de-al Doilea Război Mondial, în încercarea de a pune în valoare avantajele celor două sisteme clasice. În general, acestea rămân proporţionale în ceea ce priveşte distribuirea mandatelor.

Cel mai cunoscut caz de sistem de acest tip este cel din Germania, care pentru a rămâne proporţional, presupune şi compensarea. Acest tip de sistem este utilizat în Estonia din 1992 şi a fost adoptat în 1993, prin referendum, în Noua Zeelandă.

Compensarea nu este, însă, prevăzută în sistemul din Rusia, fapt ce poate duce la o reprezentare disproporţionată. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu