Dezbateri privind schimbarea sistemului de vot. Ce spun oamenii despre partidele care se opun modificării

Declarații contradictorii din partea membrilor partidelor care se opun modificării sistemului electoral. În cadrul dezbaterilor la acest subiect, organizate la Bălţi de Asociația Promo-LEX, unii politicieni au fost acuzați că, deși informal susțin inițiativa, în fața alegătorilor expun o altă părere. 

Deputatul socialist Vasile Bolea susține că membrii Partidului "Demnitate și Adevăr", în spatele căruia stau mafioții fugari Țopa, nu au o poziție clară asupra proiectului de modificare a sistemului electoral.

"Ne spuneți când sunteți sinceri, atunci când în culoare spuneți că sunteți în favoarea sistemului mixt, sau atunci când sunteți în fața cetățenilor și propuneți o altă poziție critică, diferită de ce gândiți", a declarat deputatul PSRM.

Iar ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, susţine că formațiunea "Partidul Nostru" redă eronat recomandările Comisiei de la Veneția în această problemă:

"O mare parte a membrilor Comisiei de la Veneția sunt de părerea că oricare sistem este bun și este decizia statului să decidă care sistem politic îl vor alege."

Oamenii consideră că liderii formațiunilor politice, care nu-și doresc această modificare, nu dispun de persoane integre și competente care i-ar putea reprezenta în campania electorală:

"Eu înțeleg că vă temeți şi că veți fi nevoiţi să pregătiți candidați oneşti, integri care să rezolve probleme".

"De ce vă împotriviți modificării sistemului electoral, de ce vă este frică? Sau vreți să ascundeți pe liste de partid deputați care au probleme cu integritatea. Începând de la liderul dumneavoastră și continuînd cu mulți alții".

Participanţii la dezbateri au venit cu replici şi la adresa deputatului comunist, Elena Bodnareco. Oamenii au declarat că PCRM se opune modificării sistemului electoral doar pentru a-şi păstra fotoliile în Parlament.

"Când comuniștii ani la rând boicotau ședințele Parlamentului, nu lucrau, dar primeau salarii din banii statului, așa a-ți reprezentat voi interesele poporului?", a spus un om.

Întrunirea de la Bălți a fost a treia dintr-o serie de șase dezbateri regionale pe subiectul reformei electorale, organizate de Asociația Promo-Lex.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu