Dezbateri la Anenii Noi despre schimbarea sistemului electoral. Oamenii spun că Moldova are nevoie de o schimbare

Embed:

O nouă rundă de dezbateri privind schimbarea sistemului electoral a avut loc, astăzi, la Anenii Noi. Timp de aproape trei ore, oamenii au discutat despre avantajele și dezavantajele reformei. Cei mai mulţi spun că îşi doresc o schimbare şi vor ca deputaţii să fie demişi de alegători. 

La dezbateri au participat doi oponenţi. Eugeniu Nichiforciuc din partea Partidului Democrat din Moldova le-a explicat oamenilor de ce ţara noastră are nevoie de o reformă. Pe de altă parte, Dumitru Ciubaşenco, care a reprezentat formaţiunea Partidul Nostru, a fost împotriva acesteea.

"Principalul nostru argument în ce privește schimbarea sistemului electoral este unul de ordin politic. Noi suntem contra acestei schimbări", a spus vicepreședintele Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenco.

"Am fost pe o listă la candidați în Parlamentul Republicii Moldova. Atunci împreună am luptat cu dumneavoastră și cu toate partidele au luptat pentru votul uninominal, și dvs. primul ați fost care ați spus să fie vot mixt. Când ați fost cinstit, atunci sau astăzi", a afirmat un cetățean din sală.

Deși de două ori a candidat la funcția de deputat, în anul 2009 pe listele PLDM și în 2010 din partea Partidului Umanist din Moldova, Ciubașenco neagă cu vehemență acest lucru.

" Nu am fost în PLDM, nu am candidat pe listă, nu am fost membru de partid."

Oamenii spun că şi-ar dori schimbări, dar vor garanții că cei care vor ajunge la putere să fie persoane cu demnitate.

"Cât de protejate vor fi listele că în ele nu vor pătrunde persoane care au conflict cu legea, care nu au integritate?"

"Noi am propus ca candidații care vor să se înregistreze să prezinte cazier de integritate pentru ca cetățenii Republicii Moldova să cunoască trecutul glorios al acestor candidați, să cunoască ce au făcut în viață, ce au relizat."

Majoritatea oamenilor prezenți în sală spun că Republica Moldova are nevoie de o schimbarea, iar cea mai bună ar fi un alt sistem electoral.

"Vreau să știu deputatul care anume pe mine o să mă protejeze. Să știu unde e cabinetul lui, să mă duc, nu la partid. Eu nu cred în partide."

"Sunt pentru schimbare. Este bine ca omul să poartă răspundere pentru ceea ce face și dacă ajunge în scaun să știe că undeva, cineva se uită la el și îl urmărește."

Întrunirea de la Anenii Noi a fost a cincea dintr-o serie de șase dezbateri regionale pe subiectul reformei electorale, organizate de Asociația Promo-Lex. Următoarea rundă, va avea loc miercuri, la Ungheni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu