DEZBATERI APRINSE LA CA. Dragoș Vicol refuză să monitorizeze televiziunile afiliate puterii

Embed:

Preşedintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, se opune vehement ca toate televiziunile, inclusiv cele afiliate guvernării şi preşedintelui pro-rus, Igor Dodon, să fie monitorizate în campania electorală pentru alegerile locale. Chiar dacă unii membri ai Consiliului Audiovizualului, precum şi Centrul Independent de Jurnalism solicită expres acest lucru.

ONG-ul de media a reclamat că unele posturi pe care Vicol nu vrea să le monitorizeze încalcă grav legislaţia şi favorizează unii concurenţi electorali, însă Vicol neagă acest fapt şi spune că nu a primit sesizări în acest sens.

La şedinţa de marţi a Consiliului, unul dintre membrii acestuia, Corneliu Mihalache, a cerut ca lista canalelor monitorizate să fie extinsă, la fel cum era până acum, însă solicitarea a fost ignorată de către preşedintele Consiliului. La fel a procedat Vicol şi cu solicitarea anterioară a membrului CA, Veronica Cojocari, invocând pretexte false, precum că, potrivit legii, trebuie monitorizate doar televiziunile Moldova 1, Moldova 2, Prime TV şi Canal 2, care însă nu sunt obligate să reflecte alegerile locale pentru că sunt radiodifuzori naționali.

Mai mulţi experţi media s-au arătat indignaţi de decizia preşedintelui CA şi spun că, astfel, se închide ochii la abaterile şi partizanatul politic de la televiziunile controlate de PSRM.

"Noi suntem un apendice al Comisiei Electorale Centrale sau suntem o instituţie publică autonomă? Asta, de fapt, e o întrebare retorică", a declarat Corneliu Mihalache, membru Consiliul Audiovizualului.

Întrebarea retorică a fost adresată de Mihalache după ce a aflat cu stupoare că preşedintele CA, Dragoş Vicol, a decis unilateral, fără să consulte ceilalţi membri ai Consiliului Audiovizualului, ca în această campanie electorală, instituţia să monitorizeze, în premieră, doar patru canale de televiziune şi două posturi de radio. Este vorba despre radiodifuzorii publici "Moldova 1", "Moldova 2", "Radio Moldova" şi "Radio Moldova Tineret", precum şi televiziunile "Prime TV" şi "Canal 2", care se află în opoziţie faţă de actuala guvernare.

Dragoş Vicol îşi justifică decizia abuzivă şi vădit motivată politic prin faptul că, potrivit Codului Electoral, nu trebuie să fie monitorizate şi alte posturi tv, invocând alineatului 12 a articolului 70 din această legea, care a fost croit şi adoptat de către actuala guvernare în data de 18 august a anului curent.

Mai mulţi membri CA au condamnat decizia lui Vicol şi au reclamat că, în acest mod, instituţia nu monitorizează activitatea altor canale TV, care sunt obligate de lege să mediatizeze campania electorală, iar printre acestea se numără şi posturile afiliate politic.

"Să identificăm încă şi să decidem încă alte posturi de televiziune pe care să le monitorizăm, pentru a avea un tablou mai amplu."

Preşedintele CA a ignorat propunerea lui Mihalache, sub pretextul că, anterior, alţi doi membri ai Consiliului, Veronica Cojocaru şi Olga Guţuţui, au depus o sesizare similară. Mai mult, Vicol a atacat-o pe Veronica Cojocari când aceasta a încercat să-şi argumenteze punctul de vedere.

"O vom supune discuţiei, această sesizare, să luăm act, să o satisfacem, în totalitate, parţial. Sau noi trebuie, e literă din biblie şi ce aţi scris dumneavoastră, să monitorizăm toate?"

Veronica Cojocaru, una dintre autorii sesizării, susţine însă că aceasta nu trebuie aprobată.

"Când noi am supus autosesizările..."

"Eu nu mă refer la istoric, eu vreau o normă legală, în baza căreia..."

"Arătaţi-mi dumneavoastră, vă rog."

"Eu nu trebuie să vă arăt, dumneavoastră aţi depus o autosesizare şi trebuie să îmi arătaţi că ea devine obligatorie pentru executare."

Întrebat de echipa noastră dacă lista canalelor de televiziune ar putea fi extinsă, Dragoş Vicol a declarat că propunerea colegilor săi va fi spusă dezbaterilor şi a negat că este ilegală decizia sa de a limita monitorizarea la doar patru televiziuni şi două posturi de radio.

"Între obligaţiunea, dacă doriţi să mă ascultaţi, de a monitoriza posturile de televiziune care folosesc reţelele statale şi un drept sau o opţiune a dumneavoastră, eu prefer să mă conformez normei legale, de a monitoriza."

Totodată, şi Centrul pentru Jurnalism Independent a solicitat Consiliului Audiovizualului să monitorizeze, în campania electorală şi posturile de televiziune NTV Moldova, Accent TV, despre care se ştie că sunt controlate de PSRM, dar şi Televiziunea Centrală, care este afiliată Partidului Şor.

ONG-ul a constatat, în urma propriei monitorizări, că cele trei televiziuni fac partizanat politic, fapt infirmat de către radiodifuzori. Cu toate acestea, în timpul şedinţei de marţi, preşedintele CA, Dragoş Vicol, a declarat că nu a primit vreo sesizare privind încălcarea legislaţia în campanie electorală de către vreun radiodifuzor.

"Încă un lucru pe care vreau să îl remarc cu satisfacţie este lipsa sesizărilor."

Solicitată telefonic, directoarea CJI, Nadine Gogu, a declarat că este nedumerită de declaraţia făcută de preşedintele CA şi că Centrul pentru Jurnalism Independent va mai trimite o sesizare.

"Am solicitat să includă în lista de monitorizare şi trei radiodifuzori, care, potrivit raportului nostru, au admis repetat abateri de la prevederi. Ieri, am primit răspuns de la CA, în care ne-au mulţumit pentru implicare civică şi ne-au spus că vor examina raportul nostru şi, în caz de necesitate, vor reacţiona. A fost un răspuns formal, general, înţelegem, din şedinţa de ieri, că situaţia a fost prezentată puţin alfel."

Dragoş Vicol nu a răspuns la telefon pentru a explica de ce i-a minţit pe ceilalţi membri CA, precum şi opinia publică, spunând că nu a primit sesizări. Anterior, mai mulţi experţi media au declarat că decizia instituţiei conduse de Vicol privind reducerea numărului de posturi TV monitorizate a fost luată pentru a proteja anumite televiziuni afiliate socialiştilor.

Directorul Executiv al Asociaţiei Presei Electronice, Ion Bunduchi, a oferit un comentariu pentru media-azi.md, în care s-a arătat nedumerit de faptul că nu sunt monitorizate alte canale, precum Accent TV sau NTV Moldova, care sunt suspectate de partizanat politic. Ion Bunduchi a mai declarat că nu înţelege logica acţiunilor CA. Acesta se întreabă dacă nu cumva Consiliul se teme că, prin monitorizarea non-stop a altori posturi, inclusiv ale celor afiliate PSRM, ar putea fi descoperite încălcări grave şi extrem de grave. 

De notat că, la şedinţa de marţi, unii membri CA, împreună cu funcţionarii din cadrul instituţiei au încercat să pună în discuţie pretinse încălcări ale televiziunii publice Moldova 1, precum şi a televiziunilor PRIME TV şi Canal 2, pentru a putea pune presiune asupra acestora prin aplicarea sancţiunilor.

În precedenta campanie electorală, CA a monitorizat principalele buletine informative ale 13 posturi de televiziune. Printre acestea se numără postul nostru de televiziune, Moldova 1, TV8, PRIME TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, Pro TV Chișinău, Jurnal TV, RTR Moldova, Orhei TV și Televiziunea Centrală.

Lasă un comentariu