DEZASTRU pe râul Bâc. Ce au constat ecologiştii şi care e pericolul ce îi paşte pe oameni

Apa din râul Bâc este, practic, moartă. Rezultatele testelor de laborator efectuate de Agenţia Ecologică au arătat că unii indicatori sunt de 40 de ori mai proşti decât normele admisibile. De asemenea, ecologiştii au stabilit că în apă aproape nu există oxigen. Ca urmare, aceasta poate fi dăunătoare atât pentru oameni, cât și pentru animale.

În fiecare an, calitatea apei în râul Bâc degradează esenţial, deşi ecologiştii dau alarma de mai mulţi ani, iar autorităţile promit măsuri de curăţare a albiei râului.

"Mai ales acum, în perioada asta de secetă intensivă, cu toate că mulți nu consideră necesar de a o declara, problema este foarte serioasă. Aici apă este foarte puțină, în aval de stația de epurare râul Bâc este plin cu apă. Rezultatul este că apa vine de la stațiile de epurare  din Chișinău", a explicat managerul de program în cadrul Centrului Naţional de Mediu, Mihai Mustea. 

Analiza probelor prelevate din Bâc, după orașul Chișinău, au arătat că nici broaștele nu pot supraviețui pe această porţiune. În pofida acestei situaţii, zeci de oameni o folosesc pentru irigare.

"Chiar și în timpul irigării, în timpul adăpării animalelor, populația poate contacta apa și poate contacta așa boli infecțioase ca bacterioze, viroze și boli parazitare", spune medicul igienist Alexandru Nalba.

Unii oameni sunt însă conștienți de pericolul pe care îl prezintă apa din Bâc pentru sănătatea lor.

Specialiştii spun că reconstrucția Stației de Epurare ar soluționa problema parțial. Numai că asta nu se va întâmpla foarte curând.

"Noi sperăm în patru ani să fie modernizată stația. Să fie pregătirea apei, prelucrarea apei, prelucrarea nămolului, să fie instalații de fermentare a nămolului, producerea biogazului", a opinat Arcadie Rusnac, șef de departament la "Apă-Canal Chișinău".

Ecologiştii au prelevat probe din apa râului Bâc la sfârşitul lunii iulie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu