DEZASTRU în mai multe cimitire vechi din Chişinău. Autorităţile strâng din umeri

Embed:

Cimitirele cu valoare istorică din Moldova sunt lăsate de izbelişte. Multe dintre ele s-au transformat în locuri de refugiu pentru oamenii străzii şi consumatorii de droguri. Autoriţăţile spun că nu au nici bani şi nici echipamentul necesar pentru a le îngriji.

Cimitirul evreiesc din capitală este unul dintre cele mai mari cimitire evreieşti din Europa de Est. Are aproape 300 de ani şi se află în paragină.

"Practic toate cimitirile evreieşti, şi nu doar, sunt într-o situaţie avansată de degradare. În toate aceste cimitire veţi vedea această situaţie de dezastru, junglă şi gunoi. Respectiv este un loc de refugiu pentru boschetari, pentru cei care se droghează şi chiar pentru cei care îşi permit să facă frigărui", spune Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Cimitirul evreiesc din strada Milano, sectorul Buiucani, se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare. De 200 de ani, este lăsat în paragină, iar mormintele în mare parte sunt distruse.

Un alt monument de arhitectură, aceeaşi soartă. Administratorul cimitirului Catolic din sectorul Botanica, Maria Munteanu, spune că, în ultimul timp, tot mai multe morminte sunt vandalizate: "Iată vedeţi aici tot este lucru cuiva, este dat cu smoală, iată şi segmentul acesta este jos. Noi ceea ce putem aceea facem. Dar ce ţine de monumentele demolate sau vandalizate, asta nu pot".

Reprezentanţii municipalității, în a cărei gestiune se află cimitirele, spun că nu dispun de mijloacele necesare pentru a le îngriji.

"Dacă vă referiţi la defrişarea arborilor, nu avem tehnica specială pentru a pătrunde. Cărările sunt foarte înguste şi este imposibil de a trece cu tehnica pe care noi o avem", a afirmat Ludmila Boţan, şefa Combinatului Servicii Funerare.

În total, în Moldova sunt 20 de cimitire cu valoare istorică. Doar trei dintre acestea au statut de monument protejat. Două sunt în Chişinău şi unul - la Orhei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu