DEZASTRU ECOLOGIC! Râul Răut care trece prin satul Căzăneşti A SECAT. Pe cine dau vina autorităţile locale

Embed:

Dezastru ecologic în satul Căzăneşti, raionul Teleneşti. Râul Răut care trece prin localitate a secat, practic, în totalitate. Din această cauză, peştii din bazinul acvatic au murit. Autorităţile locale dau vina pe antreprenorul care construieşte o hidrocentrală în satul vecin. Potrivit lor, acesta ar fi oprit intenţionat debitul râului.

Încă de joi locuitorii din Căzăneşti au observat cum nivelul apei din râu scade văzând cu ochii, iar pe mal erau peşti morţi. De aceea, specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică din Telenești le recomandă localnicilor să nu-și adape animalele în râu și să nu strângă peștele mort, pentru că putea prezenta pericol. Primarul satului spune că a luat imediat legătura cu responsabilii care construiesc hidrocentrala din satul Brânzeni, dar aceştia au strâns din umeri.

"Nu curgea apă absolut deloc, apă deloc nu era, persoanele treceau prin mâl, dintr-o parte în alta şi apă absolut deloc, scoteau peştele din mâl. Paznicul de la Brânzeni a spus că celălalt paznic a uitat robinetul închis şi a uitat să îl deschidă", a declarat Vasile Sîrbu, primarul comunei Căzăneşti.

De cealaltă parte, proprietarul companiei care se ocupă de reconstrucţia hidrocentralei, susţine că de vină ar fi agricultorii care pompează o cantitate prea mare de apă pentru a-şi uda culturile.

"Nu este un secret că au fost lansate şi instalate nu ştiu cât de legal, mai multe staţii sau mai multe ţevi de pompare care în opinia mea şi duce la diminuarea debitului anume la Căzăneşti", a menţionat Ruslan Berlinschii, patronul companiei care construieşte hidrocentrala.

Agricultorii susţin că, dimpotrivă, ei sunt cei care au de suferit. Andrei Dermenji care are peste 50 de hectare de legume spune că de două zile nu poate pompa apă din râu.

"Suferă oamenii din cauza asta, suferă toţi, pentru că atâtea locuri de muncă am creat aici în şase ani şi acum noi nu ştim ce să facem mai departe", a spus Andrei Dermenji.

Şi Vasile Popa susţine că a suportat pierderi. După ce a investiti trei milioane de lei într-o staţie de pompare, s-a văzut nevoit să o închidă pentru a nu se defecta:

"Am scos de la o pompă elemente şi le-am alungit la mijlocul râului, am săpat cu oamenii pentru a avea posibilitatea să lucrăm măcar cu o singură pompă."

Dezastrul creat a ajuns şi în atenţia reprezentanţilor ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale şi Mediulului, dar şi a procuraturii care anchetează cazul. Potrivit lor, construcţia hidrocentralei din Brânzeni este neautorizată.

"Am fost şi am preîntâmpinat procuratura, prin scrisoare oficială. Au construit-o fără a ţine cont de normele şi standardele prevăzute în Republica Moldova şi fără un aviz ecologic sau a expertizei ecologice", a precizat Vasile Bîtca, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediulului.

În Moldova există şase hidrocentrale, dintre care doar două funcţionează.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu