Dezastru ecologic la Grătieşti. Tone de gunoi, aruncate în loc neautorizat (VIDEO)

Embed:

Pene şi resturi de păsări, aruncate la o groapă de gunoi neautorizată din localitatea Grătieşti, municipiul Chişinău. Un martor ocular a surprins momentul în care din remorca unui tractor sunt descărcate zeci de kilograme de deşeuri. Sub protecţia anonimatului, acesta ne-a declarat că resturile sunt aduse aproape săptămânal de câteva luni de zile deja de la o fermă avicolă din localitate.

Informaţia ar fi fost confirmată de şoferul tractorului, care i-a spus celui care a realizat filmuleţul că a primit indicaţii în acest sens chiar de la directorul fabricii. La faţa locului s-au deplasat primarul satului şi reprezentantul fermei avicole acuzate.

''Deşeurile care au fost aruncate, au fost de cetăţenii şi din satele din împrejurime care le aruncă pe traseul naţional M14, inclusiv pe drumurile care sunt în preajma abatorului. Muncitorii au colectat deşeurile pentru a face curăţenie. La moment este şi problema noastră şi a întreg satului'', a spus şeful de producţie al fermei avicole, Mihai Ţăruş.

Primarul localităţii susţine că groapa de gunoi a fost închisă în 2017.

''Ce a fost zilele trecute nu ştiu, nu-i exclus în zona adiacentă întreprinderii lor au găsit gunoi aruncat de cineva şi ei l-au adus aici. Că decât să fie acolo mai bine aici. Există prescripţii de la Agenţia de Mediu ca să închidem aici, la moment noi facem tot posibilul ca să nu vină de undeva, dar îi problematic'', a spus primarul comunei Grătieşti, Victor Mardari. 

Locuitorii din Grătieşti se plâng de mirosul insuportabil degajat de gunoaiele aruncate la întâmplare.

''Vara imposibil de trăit aici, fugim de acasă în vacanţă că-i doamne fereşte. Cine aruncă, oamenii din sat aruncă, ilegal''.

''Vara spre exemplu am vie acolo şi toată murdărie e prin vie. Vin şi din oraş maşini, eu vara când merg la prăşit, văd multe maşini străine care vin şi aruncă''.

La sesizarea postului nostru de televiziune, la faţa locului s-a deplasat şi un inspector de la Protecţia Mediului din Chişinău. Acesta ne-a spus că administraţia localităţii a fost amendată de mai multe ori deoarece nu a luat măsurile necesare pentru conservarea corespunzătoare a gropii de gunoi.

''Aici sunt toate tipurile de deşeuri începând de la cele vegetale şi aşa numitele deşeuri municipale. Iar în grupa de deseuri municipal este prezent toale celea, hârtie, masă plastică. Inclusiv pot fi şi diferite produse chimice. Soluţia este una să fie elaborat şi adoptat un program de urgenţă pe aspectul gestionării deşeurilor municipale'', a spus inspectorul pentru Protecţia Mediului, Anatolie Ţurcan.

Primarul localităţii şi agentul economic se vor alege cu procese contravenţionale.

Dacă ai fost martorul unei situaţii interesante, expediază imaginile surprinse pe adresa contact@publika.md sau prin intermediul opţiunii ŞTIREA TA, de pe site-ul PUBLIKA.MD, iar acestea vor fi văzute de o țară întreagă. 

loading...

Lasă un comentariu