DEZASTRU după o ploaie cu GRINDINĂ în raionul Râșcani. Precipitaţiile au provocat pagube de ZECE MILIOANE de lei

Embed:
Ploaia cu grindină și vântul puternic de luni au provocat pagube de aproape zece milioane de lei în raionul Râșcani. Deși precipitațiile au ținut mai puțin de 20 de minute, zeci de copaci au fost doborâţi, iar sute de hectare de culturi agricole au fost compromise.

Printre fermierii care s-au ales cu pierderi este şi Alexandru Erimciuc din satul Șaptebani, care a înregistrat prejudicii de 2,5 milioane de lei.

"La ziua de azi afectate pe teritoriul gospodăriei sunt undeva la 286 de hectare de porumb și aproape 300 de hectare de soia. Aproximativ la hectar se primesc pagube între cinci mii și șase mii de lei", a menţionat agricultorul.

În urma furtunii, localitatea a rămas fără curent electric.

"Roada este compromisă, porumbul totul e la pământ, roșiile sunt la pământ. E foarte rău", a spus un localnic.

Şi în satul Văratic ploaia cu grindină a compromis mai bine de 250 de hectare de teren agricol.

"Piatra a distrus totul, se vede, priviți ce e jos. Toată a dat-o jos. Uite ce prună, ce să mai faci cu dânsa? Nici la uscat nu o putem da. Mi-a stricat-o toată", a explicat Veaceslav Ciobanu, agricultor.

"Avem datorii pentru pesticide, sunt luate practic, pe datorie, așa procedăm de mai mulți ani, luăm pesticide și toamna le achităm. Acum nu avem cu ce le achita", a subliniat un alt agricultor.

"Aici la o răscruce am adus zece remorci de pietriș, în două cu pământ, la altul 3 remorci, aici iată trei remorci au adus. Pe dealuri, la gospodării țărănești, au fost afectate circa 250 de ha", a menţionat Dumitru Motilică, primarul satului Văratic, Rîșcani.

Pentru a evalua pagubele şi a gestiona situaţia de criză a fost creată o comisie specială.

"Este creată comisia de stare excepțională, ei acum lucrează în teritoriu. După ploile abundente de ieri, cred că vor ajunge la circa zece milioane de lei", a declarat Iurie Urzică, președintele raionului Rîșcani.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu