DEZACORDURI ÎNTRE IERARHI. Filaret al Ucrainei vrea să reia activitatea Patriarhiei Kievului

Embed:

Răsturnare de situaţie în rândul ierarhilor din Ucraina. La jumătate de an de la obţinerea Tomosului, patriarhul onorific, Filaret, anunţă convocarea soborului pentru reluarea oficială a activităţii a Patriarhatului de la Kiev, instituţie creată în 1992. Evenimentul va avea loc în 20 iunie, acolo unde clericii ar urma să decidă ce biserică aleg - cea autocefală, condusă de Mitropolitul Epifanie şi recunoscută de Constantinopol, sau Patriarhia Kievului, în fruntea căreia se află Filaret.

Într-un comunicat al Patriarhiei Kievului se menţionează că în timpul votului privind lichidarea instituţiei din 15 decembrie 2018, nu a fost respectat regulamentul. Mai exact, nu a fost convocat un sobor local, aşa cum cerea procedura. Mai mult, problema lichidării Patriarhiei Kievului s-a pus cu doar câteva ore înainte de Soborul Unificator.

Pe lângă asta, s-au făcut presiuni asupra ierarhilor să se alăture noii Biserici Autocefale a Ucrainei. Astfel, Filaret pretinde că în lipsa unui sobor local, Patriarhia Kievului are statut juridic şi poate activa.

În acest context, Mitropolitul Epifanie a declarat că reîntoarcerea la vechile structuri înseamnă izolare, pierderea Tomosului şi a eforturilor de obţinere a independenţei bisericii.

Actul care consfinţeşte autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost înmânat de către Patriarhul Bartolomeu de la Constantinopol, la începutul lunii ianuarie, iar în 7 ianuarie, a fost adus la Catedrala Sfânta Sofia de la Kiev.

La slujba specială de atunci a participat şi fostul preşedinte, Petro Poroşenko, care s-a implicat activ în obţinerea Tomosului.