Deutsche Welle: "Oligarhia confiscă puterea de stat"

Alianţa de guvernare de la Chişinău s-a împotmolit într-o reţea de interese obscure şi riscă să se spargă. Conturile bancare ale companiilor mari migrează de la banca de stat la banca unui controversat om de afaceri ajuns în fruntea Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, scrie Deutsche Welle.

Premierul moldovean Vlad Filat a zădărnicit o tentativă a anumitor grupări politico-financiare de majorare a preţurilor la telefonia fixă, iar aceasta a generat ameninţări cu destrămarea Alianţei.

Mai întâi a apărut informaţia despre intenţia de a privatiza compania „Moldtelecom”, care este  monopolist pe piaţa din Republica Moldova în domeniul telefoniei fixe şi are un venit anual net de peste 40 milioane de euro.

Apoi a apărut ştirea despre aşa-numita „rebalansare” a tarifelor de la 1 martie, rebalansare care, dacă nu ar fi fost oprită de premierul Vlad Filat, ar fi însemnat practic dublarea preţului convorbirilor telefonice pentru populaţie.

Scandalul la nivel politic a început de la o scrisoare semnată de premierul Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat, adresată ministrului Economiei, Valeriu Lazăr – unul din fruntaşii Partidului Democrat. În scrisoarea respectivă, Filat l-a acuzat pe Lazăr de complicitate la majorarea tarifelor la telefonia fixă şi i-a cerut să stopeze procedura imediat.

A urmat o săptămână de atacuri reciproce între PLDM şi PD care s-a încheiat cu o declaraţie a liderului opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin, conform căreia, cineva ar încerca să falimenteze „Moldtelecom”, ca mai apoi să privatizeze compania la un preţ infim.

În cele din urmă, s-a renunţat la scumpirea serviciilor telefonice, dar scandalul a căpătat amploare la nivel politic. Liderul democrat Marian Lupu interpretează discuţiile care au loc între liderul liberal-democraţilor Vlad Filat şi liderul comunist Vladimir Voronin, referitoare la alegerea şefului statului, ca pe o tentaţie a premierului de a face alianţă cu comuniştii.

Marian Lupu: „Suntem martorii tatonării terenului pentru distrugerea de facto a Alianţei pentru Integrare Europeană, în scopul formării unei noi alianţe verde-roşu”.

Reacţia premierului Vlad Filat: „De obicei nu comentez tâmpeniile. Las asta pe seama celui pe care până nu demult îl credeam doar purtător de cuvânt al Partidului Democrat. De ieri, însă, văd că a preluat, pe principii obşteşti, şi calitatea de purtător de cuvânt al PLDM”.

Ironia lui Vlad Filat l-a vizat pe liderul PD Marian Lupu, despre care presa de la Chişinău a scris că ar avea doar „rol de casnică în PD, după ce formaţiunea politică ar fi fost cumpărată” de controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc.

>Acesta a intrat pe lista electorală a Partidului Democrat în ultima zi posibilă înaintea alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010, iar acum este prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Înainte de a deveni deputat, Plahotniuk era preşedinte al Consiliului de Administraţie a BC „Victoriabank” şi a făcut avere impresionantă în perioada guvernării comuniste, patronând afaceri împreună cu Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist.

Deja de două săptămâni, are loc un proces inexplicabil de migrare masivă a conturilor bancare ale instituţiilor de stat, inclusiv ale companiilor mari, cum ar fi: „Moldtelecom” şi „Moldova-Gaz” de la „Banca de Economii”, care este de stat, la banca privată „Victoriabank”, patronată, până a deveni deputat, de Vlad Plahotniuc.

Analistul politic Petru Bogatu scrie într-un comentariu publicat în presa de la Chişinău că „Oligarhia confistă puterea de stat” în Republica Moldova, iar ziarul de expresie rusă „Ekonomiceskoie Obozrenie" notează că “oamenii şi structurile subordonate Partidului Democrat condus de Marian Lupu practic blochează orice activitate a Guvernului, iar premierul este mai degrabă formal”.

Vlad Filat susţine însă că blocarea majorării tarifelor la telefonia fixă a deranjat tare anumite grupări şi a promis că după telecomunicaţii va începe descâlcirea ghemului de interese obscure din sectorul energetic: „Eu nu am fost, nu sunt şi niciodată nu o să fiu un premier-marionetă. Majorarea tarifelor la serviciile „Moldtelecom” a fost sistată. Este doar un început. Săptămâna aceasta voi finaliza analiza activităţii întreprinderii „Moldtelecom” nu doar pe perioada anului 2010 la capitolul investiţii şi eficienţa administrării. Nu este exclus ca la finalizarea acestei evaluări să fie luate inclusiv decizii de demitere a anumitor funcţionari care au activat în detrimentul cetăţenilor Republicii Moldova”.

Liderul PD, Marian Lupu, susţine că Vlad Filat încearcă „scoaterea responsabilităţii creşterii preţurilor de pe umerii PLDM în ajunul alegerilor locale şi punerea acestei responsabilităţi pe umerii PD”.

El s-a arătat deranjat că Vlad Filat „nu-şi informează colegii despre ceea ce face”. Potrivit lui Lupu, liderul PLDM nu spune niciodată când pleacă şi unde pleacă. „Are întâlniri cu Voronin şi nimeni nu ştie ce se discută acolo”.

„Dacă va continua situaţia precum aceasta s-a arătat pe parcursul săptămânii trecute, cred că într-adevăr, pentru marea majoritate a cetăţenilor este o temă de mare îngrijorare referitor la eficienţa, dar şi însăşi existenţa pe termen mediu a Alianţei. Or aceste acţiuni vin în spargerea ei”.

Liderul comunist Vladimir Voronin a declarat că PCRM ar fi dispus să voteze tehnic şeful statului, dar a precizat că „înţelegerea nu se face pe gratis". El a menţionat că PCRM nu pretinde ceva material. „Este vorba de nişte principii care ar urma să fie respectate: statalitate, suveranitate, independenţă şi atitudinea faţă de Constituţie",  a explicat liderul comunist în contextul negocierilor pe care le poartă cu liderul PLDM, Vlad Filat.

 

 

loading...

Lasă un comentariu