Deutsche Bank s-a implicat în Laundromatul rusesc. Banca a primtit amenzi de 14,5 miliarde de dolari

O investigaţie internă la cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank, confirmă implicarea instituţiei financiare în Laundromatul rusesc, în perioada anilor 2010-2014, precum şi spălarea banilor cu implicarea unor instanţe de judecată din Moldova.

Ancheta a descoperit şi că oligarhi ruşi, dar şi oameni de afaceri din ţara noastră, au transferat sume uriaşe de bani prin intermediul filialelor internaţionale ale Deutsche Bank.

Printre autorii celei mai mari scheme de spălare a banilor ruseşti se numără şi raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon.

Publicaţia britanică The Guardian, care scrie despre auditul intern Deutsche Bank, dezvăluie că o firmă fictivă din Marea Britanie a acordat un împrumut foarte mare altei companii fictive locale, iar garant au fost firme ruseşti şi un cetăţean din Republica Moldova.

Numele acestuia nu a fost însă dezvăluit. Mai curios este faptul că existenţa acestei datorii a fost autentificată de magistraţi din ţară noastră, iar după expirarea termenului de plată, o decizie judecătorească a obligat datornicii să restituie banii.

The Guardian nu precizează suma, dar presa a scris anterior că ar fi vorba de mai multe tranzacţii în valoare totală de 20 de miliarde de dolari. Schema funcţiona în felul următor: banii erau transferaţi din Rusia în Moldova după care ajungeau în Letonia şi de acolo erau viraţi în paradisuri fiscale, prin intermediul Deutsche Bank.

Ancheta internă a consiliului de supraveghere al Deutsche Bank arată că banca a trimis oamenilor legii 149 de rapoarte de activitate suspecte. Au fost sesizate şi autorităţile din Statele Unite. Deutsche Bank a fost amendată drastic pentru implicarea în această schemă: între 2011 și 2018, sancţiunile au fost de 14 miliarde şi jumătate de dolari.

Laudromatul rusesc a afectat ţara noastră în perioada 2010 - 2014. Atunci, raiderul nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon, a spălat 20 de miliarde de dolari prin banca pe care o controla - Moldindconbank.

El a fost reţinut la Kiev şi condamnat în Republica Moldova la 25 de ani de închisoare. Mai mulţi judecători şi executori judecătoreşti implicaţi în spălătoria rusească au fost reţinuţi, iar dosarele acestora au fost trimise în instanţă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu