Deținuții din România nu vor mai fi eliberați condiționat dacă muncesc sau stau în condiții neadecvate după gratii

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat proiectul de lege al PNL privind abrogarea recursului compensatoriu. Astfel, deținuții nu vor mai fi eliberați condiționat dacă muncesc sau stau în condiții neadecvate după gratii, informează Euractiv.ro.

Toate partidele politice au votat abrogarea.

Marți, cu unanimitate de voturi, Comisia juridică a Camerei Deputaților a votat raportul de adoptare a legii pentru respingerea recursului compensatoriu. 

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, social-democratul Nicușor Halici, a susținut că eliberarea condiționată s-a făcut în baza unor hotărâri judecătorești, astfel că „doar o mică parte” din cei 20.000 de deținuți liberați condiționat care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a explicat că "22.000 de deținuți au fost eliberați mai repede din pușcării, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari", iar 500 au ieșit din penitenciar din pușcărie și au comis alte crime, violuri sau tâlhării.

De asemenea, deputatul USR Stelian Ion a făcut un apel la colegi să voteze legea, precizând că, "dacă avem conștiință, trebuie să recunoaștem că acestă lege a fost o eroare".

Legea recursului compensatoriu a fost adoptată de Parlament în 2017, la propunerea șefului PSD de atunci, Liviu Dragnea. Acum, social-democrații au fost cei care au solicitat intrducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului de abrogare.

"Abrogarea măsurilor curent denumite “recurs compensatoriu” nu trebuie să fie un capăt de drum, ci un început de drum. Un început de proiect de îmbunătățire radicală a condițiilor din penitenciare, a organizării serviciului de probațiune etc.", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

loading...

Lasă un comentariu