DETALII privind legumele cu plumb, cultivate lângă râul Bâc. Aproape 250 de tone de produse agricole vor fi DISTRUSE

Subiectul produselor agricole cultivate în apropierea râului Bâc, şi care conţin plumb, a fost discutat în şedinţa de astăzi a Guvernului. 

Igor Talmazan, șeful Corpului de Control al prim-ministrului, a menţionat că se vor întreprinde toate măsurile necesare ca aceste legume să nu fie livrate în magazine şi pieţe pentru că sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor.

"Corpul de control a solicitat organelor abilitate efectuarea unor razii pentru verificarea calităţii producţiei de origine vegetală şi contracararea irigării ilicite cu apă poluată din sectorul râului Bâc pe sectorul Anenii Noi. Au fost întomite mai multe procese verbale contravenţionale pe fiecare agent economic în parte, iar Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor a preluat probe privind indicii de calitate. S-a constatat că mai multe loturi de produse nu corespund normativelor în vigoare, au anumite depăşiri la metalele grele, în special este vorba despre plumb, care depăşeau indicii de circa patru ori, ceea ce este periculos pentru sănătatea populaţiei. S-a dispus distrugerea anumitor loturi de marfă, câteva hectare de ardei graşi, ardei dulci şi câteva hectare de ceapă. O altă parte din producţia respectivă a fost indisponibilizată prin sechestrarea acestia şi depozitarea pentru efectuarea unor expertize repetate la solicitarea agentului economic, însă dacă rezultatele vor fi aceleaşi produsle urmează a fi distruse. Sunt produse agricole pentru care nu se pot satbili cu certitudine indicii biologici şi am solicitat Agenţiei Naţionale Sănătate Publică implicarea pe segemntul dat, în dependenţă de rezultate şi această marfă va fi distrusă. Este vorba de aproximativ 250 de tone de produse agricole care urmează a fi distruse în tot acest proces", a subliniat  Talmazan.

În context, premierul Maia Sandu a solicitat ca instituţiile statului să fie vigilente şi să protejeze cetăţenii.

"Vin cu un mesaj către producători să aibă mare grijă să respecte toate normele pentru ce e vorba de sănătatea cetăţenilor şi noi în calitate de instituţii ale statului, o să facem tot ce permite cardul legal, ca să protejăm cetăţenii. Rog instituţiile statului, în special ANSA, vigilenţă maximă în această perioadă şi să nu admitem ca să se comercializeze astfel de produse", a precizat Maia Sandu.

Citeşte şi: ALARMANT: Ce s-a depistat în ardeii, sfecla și ceapa, cultivate lângă râul Bâc

Lasă un comentariu