DETALII NOI despre perchezițiile din cadrul Consulatului Republicii Moldova din Odesa. CONSULUL, vizat într-un dosar de corupție

Embed:
Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii CNA și Serviciul de Informații și Securitate au descins astăzi în incinta Consulatului RM din Odesa.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii, un grup de persoane, format din cetățeni străini și funcționari publici, sunt bănuiți că favorizau intrarea și legalizarea în Republica Moldova a persoanelor originare din țări cu risc terorist sporit.

La începutul lunii februarie 2019, au fost reţinuţi trei cetățeni străini, originari din Siria și Egipt. În cadrul audierilor, învinuiții şi-au recunoscut vina și au povestit că există o schemă corupțională bine pusă la punct, în ceea ce privește obținerea vizelor de lungă ședere și multiple intrări pe teritoriul țării noastre.

Schema era pusă în aplicare prin intermediul Consulatului Republicii Moldova din Odesa, Ucraina și cu implicarea unui ofițer al Biroului de Migrație și Azil al MAI, cât și a unei persoane care se autodeclara consilier al unor funcţionari de demnitate publică.


În urma investigațiilor, în data de 19 februarie, pretinsul consilier și ofițerul BMA au fost reținuți, recunoscându-şi integral vina. Ambii învinuiți au povestit că în schemă este implicat și consulul Republicii Moldova din Odesa.

Potrivit procurorilor, pentru legalizarea în Republica Moldova a unui cetăţean străin, sumele estorcate de membrii grupării variau între 1000 și 3000 de euro, care erau împărţite în funcție de gradul de implicare.


Dacă vina persoanelor implicate în chemă va fi demonstrată, ei se vor alege cu ani grei de închisoare. Cetăţenii străini riscă amendă de până la 150 de mii de lei sau până la trei ani de detenție, iar funcţionarii publici şi ofiţerul BMA, până la șase ani de pușcărie cu amendă de până la 200 de mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu