DETALII despre susținătorul Platformei DA, cercetat pentru contrabandă şi evaziune fiscală. CARE ERA SCHEMA

Valeriu Cucu, unul din susținătorii partidului DA al condamnaților fugari Victor şi Viorel Ţopa, este cercetat penal pentru contrabandă şi evaziune fiscală.

Mascaţii au descins aseară la depozitul unde acesta păstra marfă adusă ilegal de la piaţa kilometrul 7, din Odesa. În urma audierilor, Valeriu Cucu și un șofer care se ocupa de transportarea mărfii au fost reținuți pentru 72 de ore.

"Niciun fel de contrabandă, numai prin posturile vamale, ca toată lumea", a declarat unul din susținătorii partidului DA, Valeriu Cucu.

Cei doi au fost reținuți în urma unei operaţiuni a Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în comun cu angajații Inspectoratului Național de Investigații.

"Este vorba despre un caz de contrabandă cu mărfuri de larg consum de pe segmentul Ucraina-Republica Moldova. Am constat că mărfurile indicate erau introduse pe teritoriul Republicii Moldova cu prezentarea unor documente frauduloase cu cauzarea unui prejudiciu bugetului statului în proporții deosebit de mari", a comunicat procurorul PCCOCS, Anatolie Pitel.

După ce au fost audiați de către procurori, suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore și duși în izolator.

Jurnaliştii de la "Unitatea de Gardă" de la Canal 3 au descris şi schema de contrabandă şi evaziune fiscală. Astfel, potrivit anchetei, administratorul firmei "Camarad Grup 1992", Valeriu Cucu, oferă cu împrumut 10.000 de dolari unui cetăţean ucrainean, iar la punctul vamal Tudora, este declarată scoaterea valutei din ţară.

Cu aceşti bani este cumpărată marfă de la piaţa Kilometrul 7, din Odesa. Ulterior, sub pretextul restituirii împrumutului, marfa este transmisă firmei. La terminalul vamal din Chişinău, lotul este vămuit cu diminuarea valorii, iar livrarea mărfurilor se face în baza facturilor fiscale sau de expediţie cu indicarea unei valori mizere.

Jurnaliştii de la emisiunea "Unitatea de Gardă" au intrat în posesia unei înregistrări a convorbirilor telefonice care confirmă schema descrisă.

"Acolo trebuie de făcut nişte modificări la nişte coduri. Halatele celea noi o să le punem ca rochii de casă, pentru că preţul la halat e foarte mare", a spus angajata lui Valeriu Cucu.

În noiembrie 2015, Valeriu Cucu, alături de mai mulţi membri ai Gărzii Populare, creată de Platfoma "Demnitate şi Adevăr", au dat buzna într-un depozit de pe teritoriul Uzinii de Tractoare din Capitală.

Aceştia i-au pus cu mâinile la perete pe patron şi alte câteva persoane şi i-au percheziţionat. Potrivit portalului deschide.md, ei au blocat un camion care ar fi fost plin cu haine şi încălţăminte de contrabandă, cumpărate din oraşul Odesa, Ucraina.

Surse din poliţie citate de portal, afirmau că susţinătorii platformei "DA" intenţionau astfel să elimine concurenţii, pentru că aveau o afacere similară cu cea a proprietarului depozitului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu