Detalii despre istoria crizei nucleare din Peninsula Coreeană

Embed:

Criza nucleară din Coreea de Nord a început în anul 2003, când Phenianul a anunțat că se retrage din Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare. În același an, țara asiatică a recunoscut că dorește să obțină arma nucleară din cauza politicii ostile duse de Statele Unite. Au urmat cinci teste atomice ale Coreei de Nord, două dintre care doar în 2016.

Primul test nuclear al Coreei de Nord a avut loc în 2006. Deși autoritățile de la Phenian au declarat că bomba a avut o putere nemaivăzută. Specialiștii internaționali au calculat că aceasta ar fi avut o încărcătură de mai puțin de o kilotonă de explozibil.

ONU a reacționat prompt și impus primele sancțiuni împotriva țării.

Urmează testul din 2009, care a provocat un cutremur cu magnitudinea de 4,7.

Rezultatele testului au pus pe gânduri comunitatea internațională, care s-a adresat partenerilor principali ai Coreei de Nord, Rusia și China, să pună presiune pe Phenian pentru încetarea programului nuclear.

Criza din peninsula nord-coreeană s-a acutizat și mai mult în 2013, după un nou test. De această dată, bomba avea o putere de până la șapte kilotone de explozibil și a provocat un cutremur de 5,1 grade pe scara Richter.

Apogeul crizei a fost atins însă anul trecut, când Phenianul a efectuat două teste nucleare și și-a exprimat intenția să dezvolte o rachetă intercontinentală capabilă să lovească ținte de pe teritoriul SUA.

Pericolul, considerat inițial neîntemeiat de Casa Albă, a fost confirmat de serviciile secrete americane, care au declarat că Phenianul este foarte aproape să producă aceste bombe, care vor putea transporta și încărcături nucleare.

Odată ajuns la cârma SUA, Donald Trump a amenințat că va lansa un atac preventiv la adresa Coreei de Nord dacă va fi informat că țara asiatică își continuă programul nuclear.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu