Detalii despre focarul de pestă porcină la Sărata Galbenă. ANSA: Proprietarii animalelor infectate urmează a fi despăgubiți

Embed:

Aproximativ 30 de porci dintr-o gospodărie din satul Sărata Galbenă, raionul Hînceşti au fost sacrificaţi, după ce au fost infectaţi cu pestă porcină. Animalele au fost ucise şi aruncate într-o groapă cel puţin cinci metri. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a instituit carantină în localitate, iar la intrarea şi ieşirea din sat au fost instalate filtre de dezinfectare pentru toate automobilele.

29 de animalele au fost sacrificate după ce analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului. Totodată, reprezentanţii ANSA spun că proprietarii urmează a fi despăgubiți.

"În procesul de nimicire are loc şi evaluarea animalelor propriu zise, care este costul lor, ca ulterior să fie analizată posibilitatea de a fi acordate despăgubiri proprietarului care a avut de suferit în urma afectării animalelor sale", a comunicat inspectorul ANSA, Alexandru Manciu.

Potrivit responsabililor, animalele s-au fi infectat după ce în gospodărie a fost adus un mascul pentru însămânţare.

Pentru a stopa răspândirea virusului, a fost formată o comisie raională pentru Situații Excepționale.

"S-a implementat planul, s-au convocat toţi din localitate responsabilii. Acum a rămas să facem trei posturi mobile care să putem să ţine la control situaţia din intrarea şi ieşirea din localitate. Acum se face dezinfectarea la faţa locului de unde cadavrele sunt încărcate în remorcă", a afirmat vicepreşedintele raionului Hânceşti, Dumitru Cornei.

Oamenii din localitate spun că sunt îngrijoraţi de situaţia creată.

"Cred că stăpânul a pierdut mult, câtă hrană a investit în animale şi e pierdere mare, straşnică boala asta. La noi în sat încă nu a fost aşa, nu s-a auzit de aşa boală. Fiecare ţin animale, dar cred că este periculos".

"Jalea este mare, pentru 30 de porci sunt cheltuieli mari, costă mulţi bani ca să îl creşti, să îl ţii, dar muncă. toate acestea sunt bani".

Pe parcursul anului, în ţara noastră au fost depistate 30 de focare de pestă porcină, în şase raioane. Pesta porcină africană este un virus periculos doar pentru animale și nu afectează oamenii.

loading...

Lasă un comentariu