Detalii despre bebeluşul găsit în vie. Acesta a fost născut prematur şi risca să moară dacă rămânea peste noapte în câmp

Un nou-născut a fost găsit într-o podgorie din raionul Nisporeni. După ce e a stat câteva ore bune în soare, micuţul a fost descoperit de un cuplu care lucra în câmp. Potrivit oamenilor legii, copilul a fost abandonat de mama sa, care l-ar fi născut printre tufele de viţă-de-vie.
"Iniţial am crezut că poate vreo femeie a venit cu copilul mic prin regiune. Nici prin cap nu mi-a dat că poate să fie asa ceva. Strigătele veneau aşa periodice", a spus bărbatul care a găsit bebeluşul abandonat, Vasile Dumanschi.
Poliţiştii au chemat medicii şi au găsit-o între timp o femeie care să-l alăpteze.
"Când am ajuns la faţa locului, bebeluşul era printre spini. Era gol, nu avea nici o păturică, nimic, nimic, era gol, goluţ. Avea zgârâieturi pe corp, şi rănile care le avea erau uscate. A mâncat vreo câteva minute, se vede că era flămând", a spus femeia care a alăptat bebeluşul abandonat, Lilia Cimpoieş.
La faţa locului a venit şi asistenta medicală din satul Cristeşti.
"Cordonul ombilical era dat după umărul drept şi mai apoi în jurul gâtului sucit şi prins de placentă. Placenta era înconjurată de insecte, de gâze, furnici, ţânţari", a menţionat asiatenta medicală din satul Cristeşti, Angela Buzan.
După ce i-a fost acordat primul ajutor şi a mâncat minute în șir, sugarul a fost transportat la Spitalul din Nisporeni pentru îngrijiri medicale.
"A fost adus la noi într-o stare de hipotermie. Era cu semne evidente de prematuritate sau retard de dezvoltare, deoarece avea doar două kilograme. Copilul dacă rămânea peste noapte în câmp, el deceda la sigur", a spus vicedirectorul spitalului raional din Nisporeni, Alexandru Ciuş.
Mai târziu micuţul a fost transportat de urgenţă în Capitală, la Institutul Mamei şi a Copilului.
"Starea pacientului este de gravitate medie.La moment nu primeşte tratament medicamentos, însă este hrănit şi funcţiile vitale sunt monitorizate de către medici", a spus ofiţerul de presă la Institului Mamei şi a Copilului, Maxim Cazacu.
În scurt timp a fost găsită şi mama copilului. E vorba despre o femeie de 31 de ani din Chetroșeni, raionul Hîncești. Poliţia spune că după ce a născut, aceasta şi-a lăsat bebeluşul în câmp şi a plecat acasă.
"S-a stabilit că mama bebeluşului a lucrat în via din regiunea unde a fost depistat bebeluşul, cu persoane din localitatea Cristeşti. Din discuţii cu persoanele date, s-a stabilit că mama fătului se simţea rău în acea zi", a spus poliţistul de sector al satului Cristeşti, Vasile Ciobanu.
Aceasta şi-a recunoscut vina şi a povestit că în timp ce se afla în câmp cu ziua a simțit dureri abdominale. S-a pornit spre casă, dar a mers vreo 30 de metri și a născut pe deal. Din lipsa de bani și de teama că nu va avea cu ce să îl crească a abandonat micuțul pe lan. Am reuşit să discutăm la telefon cu femeia, însă nu am putut să aflăm prea multe detalii.
" M: -Nu-mi dau seama singură de ce am făcut acest lucru. Nu ştiu. Nu pot să-mi explic. O frică. Nu ştiu cum.
R: -Aveţi soţ? Ştia cineva despre sarcină?
M: -Da.
R: -La moment cum vă simţiţi? Regretaţi că aţi făcut acest lucru?
M: -Da, foarte mult."
Femeia mai are 4 copii minori. În prezent, ea este internată la Spitalul raional din Nisporeni, unde a fost examinată de ginecolog. Starea sa de sănătate este bună. Potrivit Avocatului Poporului Maia Bănărescu, autorităţile urmează să stabilească forma de protecţie a bebeluşului. Potrivit ei, organele de drept vor decide dacă femeia poate fi trasă acum la răspundere penală, ţinând cont că are alţi patru copii minori la întreţinere. Aceasta şi-ar putea ispăşi pedeapsa atunci când copii vor creşte mai mari.
"Această familie urmează să fie luată la evidenţa autorităţilor tutelare. Urmează să se discute cu familia biologică dacă ar putea să ia copilul în creştere, dacă nu atunci copilul primeşte statut de copiul adoptabil şi va fi dat în adopţie", a spus Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu.
Potrivit psihologului Diana Berari, societatea nu ar trebui să condamne mamele care recurg la aceste gesturi disperate.
"E foarte uşor să judecăm, să criticăm. E mult mai greu să fim empatici şi să dezvoltăm compasiune şi să înţelegem cu ce putem să ajutăm familia asta sau această mamă. Eu îmi dau seama că pe această mamă au văzut-o şi altii din jur şi foarte puţini s-au interesat cum ar putea să o ajute", a spus psihologul, Diana Berari.
CITEŞTE ŞI STRIGĂTOR LA CER! Un nou-născut a fost găsit abandonat într-o viță-de-vie din Nisporeni