NO COMMENT! Cum pregăteau asasinarea lui Vlad Plahotniuc. Cursul evenimentelor (VIDEO)

Embed:

Tentativa de asasinare a preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost dejucată de către poliţiştii şi procurorii din ţara noastră împreună cu organele de drept din Ucraina. Opt persoane au fost reţinute la Chişinău, iar alte nouă, în ţara vecină. Poliţiştii au publicat imaginile video, surprinse în momentul în care se punea la cale asasinarea, dar şi imaginile de la reţinerea infractorilor.

"-Eu m-am uitat ieri la Plahotniuc.
- Da, Plahotniuc. El nu e un om simplu.
- Ei toţi nu sunt simpli.
- Dacă noi ne vom poziţiona din două părţi?
- Te referi la faptul că este de statură mică?
- Da.
- Atunci două poziţii.
- Aici este parcare şi aici este parcare. Iată intrarea centrală. Acolo sunt vreo şapte scări, nu le-am numărat. Din spate se văd cinci scări.
- Tu îmi vei explica care sunt cu numărul 26? Te rog să te calmezi.
- Nu mai spun nimic.
- Tu vei merge în palton cu două? "

"Staţi pe loc! La pământ! Prenumele?! Prenumele?!"

"- Anul naşterii?! - Unde locuieşti? - În oraşul Bender."

"- Ce avem aici? Explică ce este aici? Armament, muniţii", sunt discuţiile dintre persoanele care au fost reţinute. 

Ofiţerii Inspectoratului Național de Investigaţii şi reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauzelor Speciale au efectuat perchezii la 17 adrese din țară și au reținut opt membri ai grupării criminale, inclusiv cetățeni ucraineni şi locuitori ai regiunii transnistrene.

În luna decembrie 2016, instituțiile de drept de la Chișinău au primit informația precum că în Moldova urmează să sosească asasini din Rusia sau Ucraina. La acel moment nu se cunoștea cine ar fi ținta, informațiile primite indicau doar scopul venirii lor. Imediat au fost realizate unșir de acțiuni profilactice pe teritoriul întregii țări, inclusiv verificarea minuțioasă a cetățenilor ucraineni și ruși, care sosesc în Moldova.

La sfârşitul lunii martie 2017, la Chișinău a venit un grup format din reprezentanții instituțiilor de drept din Ucraina, care au prezentat detalii despre pregătirea unui atentat asupra unui cetățean al Moldovei. Drept urmare, a fost format grupul de urmărire penală și autorizate măsuri speciale de investigații.

În nota informativă oferită de colegii din Ucraina se menționa că un cetățean ucrainean, cunoscut lider al lumii interlope, ar fi primit comanda de executare a unui cetățean al Republicii Moldova în schimbul sumei de 200 mii de dolari. Se cunoștea că jumătate din această sumă i-a fost deja plătită în calitate de avans. Poliția ucraineană a aflat că locația unde urmează să fie comis atentatul reprezintă un edificiu cu șapte etaje, în apropiere de care se află o grădiniță de copii, un cerc giratoriu și blocuri locative, însă nu se știa exact orașul sau regiunea unde s-ar afla acest imobil.

Persoanele care urmau să execute atentatul au sosit zilele trecute în Moldova din Ucraina, ocolind punctele de trecere a frontierei.

În țara noastră aceștia au contactat cu mai multe persoane de legătură, care aveau funcții strict stabilite în această grupare criminală. Executorii, care au pregătire militară, au aflat recent cine este ținta lor, dar și care este planul atentatului cu utilizarea armelor de foc. La Chișinău urmau să li se transmită arme, bani, tehnică specială de comunicare, elemente de camuflaj etc.

În timpul activităților operative, instituțiile de drept au luat măsuri sporite de precauție pentru a evita potențiale urmări grave ale atentatului pus la cale de gruparea criminală, operațiuni care au vizat inclusiv protejarea imobilelor aflate în zona vizată și a persoanelor. Operațiunea de reținere s-a decis să fie efectuată în data de 7 aprilie, după ce au fost obținute informații că eventualii comanditari ai asasinatului îi grăbesc pe executori.

Ca urmare a perchezițiilor de vineri, au fost depistate și ridicate armele și alte obiecte care urmau a fi folosite la comiterea atentatului, acestea fiind patru aruncătoare de grenade cu efect cumutativ calibru 28 mm, două pistoale model CZ cu amortizator, cartușe, stații radio, telefoane mobile, obiecte pentru deghizare, precum și alte bunuri și obiecte care au importanță pentru prezenta cauză penală.

Toţi cei opt suspecţi reţinuţi au fost anterior cercetaţi penal pentru comiterea infracţiunilor exceptional de graveşi deosebit de grave, inclusive omor şi tâlhărie. Pe cazul dat a fost pornită cauza penală în baza componenței de infracțiune prevăzute de art. Art. 27, 46, 145 alin. lit. a), p) Cod Penal al RM. 

Paralel acțiunilor organelor de drept din Moldova, pe cazul dat au fost petrecute rețineri și pe teritoriul Ucrainei. În țara vecină au fost reținute pe acest caz două persoane. De asemenea, în comun cu omologii ucraineni urmează a fi stabilite toate persoanele implicate și identificați cei care au comandat asasinatul.

La moment există mai mulţi suspecți, inclusiv un cetățean moldovean domiciliat în Federaţia Rusă, iar unii aflaţi pe teritoriul republicii Moldova, care au legătura între ele şi interes comun. Măsurile de investigație continuă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu