Despre rezultatele vizitei lui Filat la Moscova LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.50) Bogdan Ţîrdea: Nenumirea ambasadorului Moldovei în Rusia e un gest pe de o parte neprietenesc faţă de Rusia, această tergiversare demonstrează că de acest vector nu ne ocupăm serios.

(UPDATE 22.45) Igor Boţan: Prim-ministrul R. Moldova lucrează pur şi simplu excelent. Raitingul partidului lui Filat e de trei ori mai mare decât cel al PL şi PD. Am văzut reaţia zeflemitoarre a unui reprezentant al PL, care a caracterizat ironic această vizită. Cred că e manifestarea unei gelozii. Nu putem să nu punem în evidenţă lucruri pozitive care sunt vizibile.

(UPDATE 22.40) Bogdan Ţîrdea: Pe noi nimeni nu ne întreabă. Integrarea europeană tot înseamnă multe cedări şi sacrificii. Comuniştii şi alte partide care ar fi mult mai interesate să critice AIE au criticat mult mai puţin decât unii colegi din Alianţă, care au făcut mult mai multă isterie. Aici sunt trei patru realizări foarte clare. Ni s-a propus un pachet energetic, poftim, vreţi alegeţi, nu vreţi, nu. Încă prea multe s-au realizat în această situaţie de isterie.

(UPDATE 22.35) Viorel Cibotaru: Federaţia Rusă nu se târguieşte cu UE aşa de simplu în ceea ce consideră că îi aparţine. Nu cred că trebuie să ne grăbim azi să punem nişte verdicte la nişte lucruri fragmentare. Anumite explicaţii neapărat vor urma.

(UPDATE 22.30) Vladimir Soloviev: Cât priveşte vizita lui Filat, nu văd nicio prăbuşire.

(UPDATE 22.25) Igor Boţan: UE este foarte onestă cu noi, ne spune de 10 ani despre integrare economică şi politică. Suntem la prima treaptă integraţionistă cu UE şi la a doua cu CSI. UE prin ce este atractivă? Ea ne ridică ştafeta, ne oferă bani.

(UPDATE 22.20) Valeriu Ostalep: Federaţia Rusă nici nu aspiră la noi, ea are interese practice în toată lumea. Şi le realizează şi acest lucru e vizibil. UE a recunoscut vreodată că noi ne integrăm sau cineva se joacă cu cuvintele? Integrarea europeană e cu totul alt process, la care noi nu participăm. Cine ne încurcă să ne integrăm?

(UPDATE 22.14) Viorel Cibotaru: Lucrurile sunt de dimensiuni foarte diferite. Integrarea europeană e un proiect civilizaţional, nu poţi compara. Integrarea europeană nu este o comercializare a unor mărfuri, preţuri, sunt două lucruri diferite. Ucrainei i s-au promis reduceri cu 100 de dolari. A semnat acorduri, dar cum a plătit 400 de dolari, ca RM, aşa şi plăteşte.

(UPDATE 22.11) Igor Boţan: Nu poţi merge pe calea integrării europene şi în acelaşi timp, să ai tot felul de discounturi şi reduceri de la Federaţia Rusă.

(UPDATE 22.09) Valeriu Ostalep: Înainte de a se duce la Moscova după trei ani, ce  Filat nu ştie care e poziţia Federaţiei Ruse?

(UPDATE 22.07) Igor Boţan: RM vrea să culeagă şi de la UE, şi de la Rusia, dar ruşii ştiu a calcula foarte bine şi au zis: nu fraţilor. Rezultatul cu care s-a întors Filat şi echipa sa de la Moscova nu cred că e unul negativ. Situaţia RM e clară, noi am pornit pe calea spre UE şi trebuie să avansăm, dar trebuie să plătim şi preţurile în relaţiile cu Rusia, am ales să fim trataţi pe picior de egalitate. Dar există o nuanţă: preţul la gaz îl achită cetăţenii, iar banii de la UE vin la guvernare şi cum se cheltuie, numai Dumnezeu ştie.

(UPDATE 22.00) Bogdan Ţîrdea: Nu avem alte soluţii, dacă UE nu ne oferă soluţii clare de etapizare a integrării, dacă Rusia e primul partener economic, în asemenea situaţie, ecuaţia e foarte simplă. Ce ne oferă UE în situaţia în care balansăm acum, ne va oferi ea securitatea energetică? Avem o situaţie foarte complicată, pe de o parte Gazprom, care e exportatorul şi pe de alta Moldovagaz, care e distribuitorul, acelaşi Gazprom.

(UPDATE 21.56) Igor Boţan: Ştiu din alte surse, de la oameni competenţi, că pe cei de la Gaprom îi interesează în RM tranzitul, pentru că e ţeava care duce spre Balcani şi să achite la timp. Dacă vreţi discount, aderaţi la Uniunea vamală Eurasiatică.

(UPDATE 21.52) Vladimir Soloviev: Cel mai vizibil rezultat e cel cu privire la gaze. Pentru prima dată, Rusia a formulat zgomotos, concret, pe înţeles, poziţia şi condiţiile sale, în caz că Moldova vrea preţ mai ieftin la gaze.

(UPDATE 21.50) Valeriu Ostalep: Vizita e după trei ani, era suficient timp pentru a se pregăti, dar nu de parcă ar vedea pentru prima dată aceşti oameni. Ei trebuiau nu să abordeze, ci să propună soluţii, mandatul e limitat, cu partenerul strategic nu te întâlneşti o dată la trei ani. Problema principală pe care o avem cu Federaţia Rusă, problema transnistreană - zero rezultate. Dacă e să luăm vizita la neto, cu ce s-a întors Filat de acolo? Nu am văzut să aibă idei gândite, echilibrate, pe care să le prezinte la Moscova. Dacă după trei ani se duce pentru prima dată la Moscova şi nu hotărăşte nimic, când vor fi rezultate?

(UPDATE 21.44) Viorel Cibotaru: Vizita a fost suficient de calmă, într-adevăr o vizită de lucru. Un an în urmă, Rusia a fost foarte nemulţumită de aderarea RM la pachetul energetic. Problema cu vinul italian nu are nicio legătură cu Filat, ci cu gusturile lui Medvedev. Rezultatele sunt raţionale, bune în sens că s-a clarificat atitudinea Federaţiei Ruse faţă de RM. Aceasta e prin reţinerea, dar apariţia unor noi elemente de respect formal, ca ceva care te doare, a fost pe lângă tine, dar e pierdut pentru totdeauna.

(UPDATE 21.36) Bogdan Ţîrdea: Era clar că problemele ce ţin de sfera energetică, a reglementării conflictului transnistrean şi cea a migraţiei şi şederii cetăţenilor RM pe teritpriul Rusiei nu sunt posibile. Momente pozitive sunt câteva: 1) Putin a spus despre posibilitatea unor investiţii ruseşti foarte serioase în sectorul energetic al RM; 2) S-a vorbit despre posibilitatea promovăriii exporturilor moldoveneşti. S-a punctat ideea necesităţii deschiderii celui de-al treilea terminal; 3) S-a spus foarte explicit, Rusia a oferit RM nişte propuneri destul de concrete în proiecte energetice.

(21.22) Prima vizită oficială de lucru a premierului Vlad Filat în Rusia s-a încheiat. Pe lângă detalii mai puţin importante, însă, destul de semnificative, precum vinuri italiene oferite de către premierul rus, Dmitrii Medvedev, sau faptul că delegaţia moldovenească a fost nevoită să aştepte mai mult de o oră în anticamera lui Vladimir Putin, au fost semnate trei acorduri de colaborare. Însă cea mai importantă ştire, legată de vizită, a venit ceva mai târziu.

Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale către Republica Moldova doar cu condiţia că administraţia de la Chişinău va renunţa, oficial, la pachetele energetice ale Uniunii Europene. Declaraţia vine de la ministrul Energeticii rus, Aleksandr Novak. Experţii s-au grăbit să vorbească despre şantaj, iar Vlad Filat a infirmat că ar exista condiţionări în acest sens.

Care sunt rezultatele vizitei din ultimele două zile? Sau abia urmează să le avem? Despre toate acestea, aflaţi astăzi, la Fabrika. Invitaţii din această seară sunt analiştii politici Bogdan Ţîrdea, Viorel Cibotaru, Igor Boţan, redactorul şef Kommersant.md, Vladimir Soloviev, şi fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu