Despre democraţia "made in Moldova" LIVE la Fabrika ACUM ŞI ÎN SCRIS

(UPDATE 22.55) Politicianul Victor Stepaniuc: Să încercăm să ne vedem şi greşelile noastre. Democraţia presupune nu doar dreptul la expimare, dar şi dreptul la libertăţile economice, sociale, politice.

(UPDATE 22.53) Directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu: Investiţiile cele mai importante trebuie făcute acum în cultură şi învăţământ. Nivelul înalt de cultură ne va da un alt tip de cetăţean, de muncitor, de patriot, de alegător.

(UPDATE 22.48) Politicianul Victor Stepaniuc: Mentalitatea şi pregătirea politicienilor de mîine se face e în primul rând în domeniul culturii şi al educaţiei. Pe de o parte criticăm guvernanţii, dar pe de alta ne dăm seama că îi merităm aşa cum sunt, deoarece i-am ales.

(UPDATE 22.45) Directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Teo Cârnaţ: Avem o guvernare defectuoasă deoarece partidele au promovat în funcţii persoane în baza meritului faţă de partid şi de şef, nu de meritocraţie. Partidele promovează persoane docile.

(UPDATE 22.38) Analistul politic Igor Boţan: Avem democraţie defectuoasă deoarece noi, cetăţenii, permitem asta.

(UPDATE 22.36) Directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu: Până nu vom omorî dragonul din nou, nu vom avea democraţie. Am pus în faţa politicienilor bara foarte înalt şi ei nu pot să o sară. Trebuie să nu uităm de acea sovietizare a conştiinţei noastre de ani de zile. Oricum suntem produsul societăţii sovietice. Vrem nu vrem îi influenţăm pe copii noştri.

(UPDATE 22.20) Politicianul Victor Stepaniuc: Pericle spunea că democraţia înseamnă a sluji cetăţenilor, nu a te monta la guvernare şi a-ţi face interesele proprii, ideea majorităţii care trebuie să conducă şi ideea meritocraţiei.

(UPDATE 22.17) Analistul politic Igor Boţan: Dacă în perioada PCRM am avut o structură oligarhică, acum sunt trei care luptă între ele. Aştepătrile faţă de democraţi au fost foarte mari şi ele nu se realizează. De aici şi atitudinea critică faţă de ei.

(UPDATE 22.15) Jurnalistul Sergiu Praporşcic:  După venirea AIE la guvernare, la capitolul democraţie nu stăm nici mai bine, nici mai rău. Au apărut mai multe televiziuni, deşi e discutabil dacă e meritul actualilor guvernanţi. Dacă vom împărţi păcatele, cine e mai vinovat... Trebuie să vedem care sunt problemele noastre, indiferent de cei care ne conduc. Dar cei care guvernează aduc un exemplu prost pentru cetăţeni. Dacă ei dau mită şi împart posturi, iar omul de rând vede că ei îşi permit asemenea afaceri, de ce să nu-şi permită şi el?

(UPDATE 22.10) Directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Teo Cârnaţ: Pluralismul de idei, accesul la informaţie şi diversitatea de informaţii aduce obiectivitate.

(UPDATE 22.09) Analistul politic Igor Boţan:  Cei din PCRM nu umblau cu ciubotele murdare în Constituţie, nu atentau la normele constituţionale.

(UPDATE 22.07) Directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Teo Cârnaţ: Cultura politică a multor cetăţeni lasă de dorit. Dacă nu s-ar lăsa vânduţi pe pătrunjel, cârnaţ, atunci cultura lor ar putea fi apreciată drept una mai înaltă decât cea a politicienilor.

(UPDATE 21.57) Directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu: În anii 90 s-au făcut multe gafe, care şi-au lăsat amprenta. Ce mă deranjează în democraţia de azi este iresponsabilitatea celor care au fost aleşi. Dar şi analfabetismul electoratului lasă mult de dorit. Lucrurile nu se vor schimba în următorii 5 ani şi nici 10 ani. Avem o gangrenă a noastră: cumătrismul. Nu poţi implementa nici o lege: îl deranjezi sau pe fin sau pe nănaş.

(UPDATE 21.53) Politicianul Victor Stepaniuc: Modelele de democraţie sunt foarte multe. Cel care există azi în Moldova este unul imitativ şi defectuos, dar multe sunt legate de poporul R. Moldova. În ce măsură această democraţie hrăneşte? Unul din politicieni a spus că acea democraţie care nu hrăneşte trebuie să moară. La noi democraţia alimentează sărăcia, ceea ce este o ruşine.

(UPDATE 21.48) Jurnalistul Sergiu Praporşcic: Dacă spunem că avem democraţie vom fi ridicoli. Sunt oameni care se află la limită, nu au ce mânca, nu au acces la justiţie, sunt puşi în situaţia să dea mită, li se ia şi bunul pe care îl au. Poţi să câştigi un process în două, trei instanţe fără ca cel care aduce acuzaţii să aducă măcar o probă.

(UPDATE 21.43) Directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Teo Cârnaţ: Din punct de vedere al regimului de guvernare, R. Moldova face parte din categoria statelor democratice, dar avem defecte în procesul de efectuare a democraţiei. Cetăţenii parcă sunt separaţi de putere, de ei îşi amintesc o dată la patru ani. Un alt defect este o atitudine formală faţă de respectarea drepturilor şi libertăţilor, atât publice, cât şi private. Alt defect este batjocura opoziţiei din cadrul Parlamentului, cât şi a partidelor extraparlamentare. Dacă ar fi fost aprobată legea cu privire la opoziţie, unul din defecte ar fi înlăturat. Alt defect e cel legat de principiul majorităţii, uităm de minoritate.

(UPDATE 21.37) Analistul politic Igor Boţan: Există o noţiune care a fost vehiculată de un  cercetător român, el a numit-o democraţie de vitrină. Dmitrii Furman a numit-o democraţie imitativă. Noi am împrumutat forme democratice din Europa şi le-am umplut cu esenţa noastră. Nu există o altă cale, nu avem timp să inventăm ceva pur moldovenesc. Dar aceste forme trebuie adaptate, iar Moldova face paşi buni pe această cală. Încă doar câteva cicluri electorale şi democraţia va avansa. Avem un scor destul de bun.

Cu democraţia stăm cam prost. Cel puţin aşa spun britanicii. Zău că ne-ar plăcea să fie altfel, dar nu suntem nici mai răi, nici mai buni decât suntem. Şi cum anume suntem? Primii la declaraţii, însă ultimii - la realizări. Suntem pentru democraţie, dar numai în limitele stabilite de noi înşine. Ne place libertatea noastră, în schimb a altora adeseori ne deranjează. Ne complacem în felul nostru de a gândi, însă cei care gândesc altfel ne sunt duşmani.

Cât de aproape de realitate sunt britanicii care spun că democraţia noastră este una defectuoasă? Cine este în măsură şi în drept să ne arate şi să ne înlăture defectele? Şi, principalul... Dorim noi oare cu adevărat acest lucru? Despre democraţia cu defectele "made în Moldova" aflăm mai multe în această seară, la Fabrika.

Invitaţii emisiunii sunt directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu, directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Teo Cârnaţ, jurnalistul Sergiu Praporşcic, politicianul Victor Stepaniuc şi analistul politic Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu