Despăgubirile impuse de CEDO vor fi achitate din contul judecătorilor. Premierul a propus reducerea bugetului pentru judecători cu 70 de milioane de lei

Republica Moldova va plăti despăgubirile impuse de CEDO în cazul clădirii Centrului Comercial "Gemenii" din contul tuturor judecătorilor. 

Declaraţia a fost făcută de premierul Ion Chicu, în debutul şedinţei Guvernului de miercuri, 19 februarie. 

"Condamnarea în 2011 a venit după ce unii indivizi îmbrăcaţi în mantie de judecători pe nume: Vera Mancincaia, Tamara Chişca-Doneva, Ala Cobâneanu, Tatiana Vieru si Sveatoslav  Moldovan. Anume aceşti indivizi, contrar Constituţiei şi oricăror principii ale dreptului au revizuit la 20 iulie 2005 o încheiere finală a CSJ din 2004 în privinţa unui conflict între companiile private, proprietari ai complexului "Gemenii", a declarat Ion Chicu. 

Ion Chicu a spus că CEDO a înaintat o dispoziţie de plată în valoare de 70 de milioane de lei, pe care statul o va onora.

"În loc să orientăm aceşti bani pentru construcţia WC în şcoli, pentru că copiii moldovenilor sunt osândiţi de către justiţia moldovenească să meargă afară în curte, noi trebuie să plătim acum aceşti bani enormi altcuiva", a spus Chicu. 

Pentru aceasta, va fi rectificat bugetul, mai exact, vor fi reduse cheltuielile pentru întreţinerea judecătorilor. 

"Vom merge în Parlament pentru rectificare, noi nu putem să nu plătim pe deciziile Curţii, dar să nu vă aşteptaţi că vom tăia din ceea ce li se cuvine copiilor sau din bugetul pentru apeducte sau drumuri", a declarat premierul Ion Chicu.

Mai mult, premierul a dat indicaţii Serviciului Fiscal şi Autorităţii Naţionale pentru Integritate să verifice veniturile şi integritatea judecătorilor vizaţi. 

Totodată, procuratura generală va iniţia procese penale pe numele judecătorilor vizaţi, dar şi a altor magistraţi, din cauza cărora Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. 

În acelaşi timp, Ministerul Justiţiei, urmează să prezinte până pe 15 martie, un mecanism legal şi funcţional de înaintare a acţiunii în regres în privinţa judecătorilor, care emit decizii pentru care statul trebuie să plătească despăgubiri. 

Potrivit unei hotărâri publicate în data de 18 februarie, de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Guvernul este obligat să achite, în termen de trei luni (până la 18 mai) 1,5 milioane de euro în dosarul "Gemenii". Tot până la 18 mai vor fi restituite reclamaţilor clădirea și terenul.

Cererea în dosarul Gemenii (Ojog si Alții) a fost depusă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului cu 14 ani în urmă, pe 13 ianuarie 2006.

Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia unui grup de companii care a procurat ulterior și Centrul Comercial UNIC.

 

 

loading...

Lasă un comentariu