Deşeurile medicale - o adevărată bătaie de cap pentru spitalele din Moldova

Embed:

Asigurarea spitalelor cu seringi şi alte consumabile demult nu mai este o problemă. O adevărată bătaie de cap este, însă, cantitatea în creştere a deşeurilor medicale. Spitalele cheltuiesc sute de mii pe dezinfectarea şi depozitarea lor. Problema poate fi soluţionată prin construcţia unui incinerator. Însă, bani nu sunt.

La spitalul Oncologic, de exemplu, acele de seringă sunt distruse într-un aparat special, în timp ce seringile propriu-zise sunt depozitate. Nu înainte de a fi sterilizate. Sunt dezinfectate, de asemenea, şi toate consumabilele de laborator, în nişte cuptoare speciale.

"Încetişor introducem aici unde acul se arde. Apoi se întroduce aici unde în alt orificiu unde se taie şi seringa rămâne în felul următor după care se demontează şi se aruncă în vasul de sterilizare", explică  Elena Roşca, asistent medical.

Plasticul reciclat este vândut ulterior unui agent economic. Numai la Spitalul Oncologic, anual se acumulează peste 4 tone de seringi.

"Toate sunt curate, femeile le spală când, le dezinfectează şi le aduc pe sorturi, albastre de o parte pistoluri şi seringa aparte", a spus maria Ghimp, dezinfector.

Dezinfectarea este, însă, foarte costisitoare. Problema poate fi rezolvată prin construcţia unui incinerator. "Anual în Instit. Oncologic sunt cheltuite pentru subsanţele dezinfectante 735 de mii de lei.10.54", a menţionat Aliona Grecu, medic Institutul Oncologic.

Investiţia necesară se ridică la 350 de milioane de lei, bani pe care Ministerul Sănătăţii nu-i are. "În Planul de Acţiuni al Guvernului, pentru următorii ani vom găsi surse suplimentare pentru a crea acest sistem de nimicire a deşeurilor medicale periculoase", a precizat Andrei Usatâi, ministru al Sănătăţii.

Mai grav este în cazul deşeurilor ce conţin metale grele sau substanţe radioactive, cum ar fi lămpile de cuarţ şi termometrele cu mercur. Acestea rămân ani întregi în depozitele spitalelor. În Republica Moldova, anual se adună peste 20 de mii de tone de deşeuri medicale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu