Descoperiri impresionante la Hâncești. Rămășițele datează din secolul al 12-lea înainte de Hristos

Embed:

Două schelete din epoca medievală au fost descoperite lângă satul Logăneşti, raionul Hânceşti. Oasele au fost găsite de un topograf pe marginea unui drum de ţară. Ulterior, în urma inspectărilor şi săpăturilor, arheologii au mai descoperit un cuptor, dar şi o vatră care ar data din epoca fierului, adică din secolul al 12-lea înainte de Hristos. 

Specialiştii susţin că, în trecut, aici au existat mai multe aşezări umane, iar scheletele au fost descoperite pe teritoriul unui cimitir medieval.

"Uitaţi-vă, evident este un sit ce trebuie protejat, prin lucrările de amenajare ale iazului s-a afectat şi din acest sit care e de dimensiuni mari. Se întinde pe o lungime de peste 500 de metri şi o lăţime de peste 250 de metri", a spus directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic.

De asemenea, în zonă au mai fost descoperite şi două monede medievale care se presupune că au ajuns aici în urma comerţului practicat în acea perioadă, dar şi mai multe cioburi.

"Este vorba despre resturile unui cuptor, deocamdată funcţionalitatea lui nu este clară, urmează să stabilim dacă este vorba despre un cuptor pentru prepararea mâncării sau o instalaţie pentru încălzit", a afirmat lectorul universitar, Andrei Corobcean.

Acesta este un fragment a unei râşniţe de mână care era folosită încă acum trei milenii. În urma alunecărilor de teren la suprafaţa solului au ieşit şi cioburi de vase. Acesta spre exemplu datează din secolele XVI – XVII.

Arheologii vor continua săpăturile până la recuperarea tuturor vestigiilor din sit.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu