DESCOPERIRE UNICĂ LA TELENEŞTI. Fragmente din craniul unui animal preistoric şi un dinte de mari dimensiuni, găsite într-o carieră de nisip

Embed:
Fragmente din craniul unui animal preistoric şi un dinte de mari dimensiuni au fost descoperite în cariera de nisip din satul Verejeni, raionul Teleneşti. Specialiştii susţin că este vorba despre rămăşiţele unui mastodont, o rudă îndepărtată a elefanţilor. Scheletul are o vechime de peste 11 milioane de ani.

"A fost găsit un dinte superior, molar de mastodont suprafaţa oculuzală molarul stâng şi aici este suprafaţa laterală cu un fragment de craniu. Este important prin faptul că este o piesă foarte rară. O piesă similară a mai fost găsită în secolul trecut în anii 30 în satul Fârlădeni, raionul Căușeni", a spus Teodor Obadă, cercetător ştiinţific la Institutul de Zoologie, AŞM.

Rămăşiţele se află într-un birou al Primăriei din Teleneşti şi urmează să fie expuse la Muzeul de Etnografie şi Istorie din oraş. Oamenii de ştiinţă admit că exista şi un alt fragment de craniu în cariera de nisip şi au decis să continue cercetările când vremea se va încălzi. Autorităţile locale spun că această descoperire este un motiv de mândrie pentru ei.

"Din spusele unui savant care a fost şi a examinat a spus că este posibil să aibă doză de radiaţie. Pompierii ne-au răspuns că nu dispune de doză de radiaţie. Cred că e tare importantă. Vom afla de timpurile noastre unde au trăit strămoşii noştri", a declarat Victor Bogdan, viceprimar al oraşului Teleneşti.

"Este foarte îmbucurător faptul că anume aici la Teleneşti a fost identificat acest şedevru de istorie. Care am înţeles că pe teritoriul republicii sunt unicale. El trebuie prelucrat adus la acele condiţii care sunt necesare pentru a fi păstrat în continuare", a declarat Pavel Casian, şeful Direcţiei Cultură a Primăriei Teleneşti.

În Moldova, oseminte asemănătoare au fost găsite în 11 localități. Acestea aveau între cinci şi douăsprezece milioane de ani.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu