DESCOPERIRE UIMITOARE. Ce au găsit arheologii pe un drum din Costești

Embed:
Un nou sit arheologic a fost descoperit lângă satul Costești din raionul Ialoveni. Ploile de ieri au scos la suprafaţă câteva morminte care, potrivit primelor concluzii, datează din secolul XIV. Fragmentele de oase au fost găsite de trecători care au anunțat poliția.

Rămăşiţele au fost depistate pe un drum care duce spre via şi livezile locuitorilor din sat. Arheologii au reuşit să le studieze deja. Potrivit lor, cei îngropați sunt creștini timpurii.

"Avem și aici urme de lemn de la sicriu, sunt și urme de cărbuni, probabil că au avut loc și niște procese ceva sociale, legate de ritualul de înmormântare", a spus conferențiar la Facultatea se Istorie și Filosofie a USM, Sergiu Matveev.

Descoperirea este una foarte importantă, spun arheologii. Anul trecut, nu departe de acest loc au fost găsite alte 14 morminte. Specialiștii cred că e vorba
de un cimitir foarte mare care a existat în sat.

"Constatăm deci că nu e vorba de două cimitire, cum s-a considera inițial, ci mai curând, o mare necropolă ce se întinde pe o lungime de doi kilometri și jumătate, atât cât e lung și orașul medieval, pe panta stângă a văii Botna", a spus directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic.

Localnicii nu s-au arătat
impresionați de descoperirea făcută, pentru că nu este prima oară când la Costești sunt găsite situri arheologice.

"Bunicii noștri spuneau că aici a fost cetatea turcească și avem chiar livadă de piersici pe teritoriul ăsta. Și de multe ori când lucram găseam chiar bucățele de osușoare."

Situl arheologic Costești datează din secolul IV. Specialiștii spun că pe timpuri, pe aceste meleaguri a fost construit un oraș medieval, la fel ca cel de la Orheiul Vechi.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu