Descoperire şocantă într-o pictură celebră, veche de peste 600 de ani

Cercetătorii italieni au examinat o pictură veche în care este prezentată prima apariţie a infecţiei cu parazitul drancunculiasis, un vierme de aproape un metru lungime.

În prezent, această boală edemică mai este prezentă în Chad, Etiopia, Mali şi sudul Sudanului, boala se transmite prin intermediul apei infestate cu purici din genul Cyclops care conţin larve din viermele de Guineea (Dracunculus medinensis).

După un an de la ingerarea apei contaminate, un vierme de aproximativ un metru iese la suprafaţă dintr-o băşică de pe pielea persoanei.

Pentru alinarea durerii, oamenii, în general, intră în apă, loc în care viermele îşi eliberează larvele care reîncep ciclul. Conform unui studiu publicat în Journal of Infection, dracunuliasis a apărut pentru prima dată în secolul XV pe altarul din Pinacoteca di Brera, regiunea Puglia, Italia.

Opera de artă este un exemplu rar al unei picturi gotice care îl înfăţişează pe Sf. Roch, un pelerin din Franţa secolului XIV despre care se spune că ar fi vindecat victimele epidemiilor.

"Sf. Roch este de obicei pictat cu o umflătură pe coapsă. Noi credem că artistul a pictat unul dintre primele cazuri de infecţie cu dracunuculiasis'' afirmă paleontologul Rafaele Gaeta din cadrul Universităţii din Pisa, Italia,  scrie realitatea.net.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu