Descoperire rară la Cimişlia. Arheologii au găsit morminte cu o vecheme de PATRU MII de ani

Embed:

Arheologii de la noi au făcut o descoperire rară. Este vorba de o movilă funerară, în care sunt 14 morminte, multe dintre care vechi de patru mii de ani.

Movila a fost găsită în urma unor săpături efectuate de specialiştii Agenţiei Naţională Arheologică, pe traseul Cimişlia - Porumbrei, care se află acum în proces de reabilitare. I-am găsit pe arheologi în timp ce săpau un mormânt ce datează din perioada timpurie a Epocii Fierului.

"Avem unele presupunere că această poziţie a defunctului ar imita poziţia fătului în burta mamei. În general toată movila ar imita burta memei. ' Acesta este un complex funerar mai deosebit. Avem oasele unui defunct în poziţie chircită pe partea dreaptă. Avem patru vase ceramice, un cuţit din bronz, dar şi oase de animale", a spus Sergiu Popovici, director adjunct Agenţia Naţională Arheologică. 

În ajutorul arheologilor au venit şi reprezentanţii firmei străine care reabilitează drumul Cimişlia - Porumbrei.

"Reprezentanţii Agenţiei Arheologice au venit la mine şi mi-au spus să nu intervenim pe această porţiune pentru că trebuie să verificăm şi să efectuăm săpături. Totodată, au solicitat să-i ajutăm cu utilaj, iar noi le-am oferit", a declarat Kenan Kose, directorul companiei care efectuează lucrările.

Arheologii mai sunt ajutaţi şi de mai câţiva voluntari din oraşul Cimişlia, care sunt pasionaţi de arheologie. Aceştia au început să facă săpături şi într-un mormânt alăturat.

"Aici avem un mormânt de mai mici dimensiuni. După cum putem vedea aici poziţia e altfel, faţă de celălalt mormânt. Înseamnă că poziţia lui socială era mai mică. Poziţia spune mult de perioada din care ar putea fi, aici vedem o poziţie dreaptă, stă întins, cumva era mai sărac", a spus Maria Plop, voluntar. 

Osemintele urmează să fie aduse la Chişinău pentru o expertiză, iar ulterior scheletele vor fi expuse la muzeul din Cimişlia. Ultima dată în ţară noastră au fost găsite oseminte din Epoca Fierului acum aproape 20 de ani.

Lasă un comentariu