Descoperire misterioasă: "Nu ştim ce înseamnă. Ştim doar că este acolo şi că este ceva neobişnuit"

O structură arheologică misterioasă de formă circulară a fost descoperită pe fundul unui lac din Israel cu ajutorul unui sonar, scrie Mediafax, cu referire la blogul ştiinţific al publicaţiei franceze Le Monde. 

Cercetătorii au descoperit o structură stâncoasă conică, pe un fundal nisipos. În partea cea mai înaltă a sa, obiectul măsoară 10 metri în raport cu baza, care este cufundată într-un strat de sedimente care are grosimea de 2-3 metri.

Imaginile arată că structura este compusă din blocuri mari de bazalt. Exceptând forma sa perfect circulară, structura nu are o organizare deosebită şi, de altfel, nicio urmă vizibilă nu indică faptul că pietrele ar fi fost tăiate.

Autorii studiului spun că nu se îndoiesc de faptul că acel tumul a fost construit de om, ţinând cont de faptul că cele mai apropiate straturi de bazalt se află la mai multe sute de metri distanţă. Cercetătorii estimează că structura are un volum de 25.000 de metri cubi şi o greutate de 60.000 de tone. Cercetările s-au oprit în acest punct, din cauza fondurilor insuficiente pentru realizarea unor săpături aprofundate sub apă.

"E ceva foarte enigmatic, foarte interesant. Nu ştim ce înseamnă, nu îi cunoaştem funcţia. Ştim doar că este acolo, că este enorm şi că e ceva neobişnuit", a declarat arheologul israelian Dani Nadel de la Universitatea Haifa, coautor al studiului.

Studiul evocă două ipoteze. Prima afirmă că acel tumul a fost construit sub apă, după modelul altor aglomerări de pietre care se găsesc în mai multe locuri pe fundul lacului, şi care aveau scopul de a atrage peştii. Problema este că acele aglomerări nu depăşesc patru metri în diametru şi sunt formate din pietre ceva mai mari (maximul 30 de centimetri), nu din stânci.

A doua ipoteză pleacă de la principiul potrivit căruia tumulul a fost construit nu în apă, ci pe teren uscat, într-o epocă în care nivelul lacului era mai scăzut sau lacul era "decalat" geografic în raport cu poziţia lui actuală.


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu