Descoperire MILENARĂ în sudul Moldovei: A fost găsită o aşezare umană veche de aproape 7.000 de ani

Embed:

Ruinele unei case şi 200 de obiecte, care datează din mileniul cinci înaintea erei noastre, au fost descoperite în satul Cealîc, raionul Taraclia.

Săpăturile se desfăşoară în satul Cealâc pe un teren de aproape 300 de metri pătraţi. Arheologii susţin că aşezarea aparţinea culturii Gumelniţa, ce reprezintă prima etapă în istoria Europei, când se creau gospodării agricole în condiţii aspre de stepă. 

"Am decis să efectuăm aceste săpături, pentru a afla mai multe informaţii despre modul de viaţă a oamenilor, care au trăit aici. Vom examina nu doar din punct de vedre arhiologic, ci şi chimic, biologic, antropologic", susţine arheologul Stanislav Ţărnă.

Specialistul mai spune că acesta este cel mai vechi monument arheologic din sudul Moldovei. Acest lucru este confirmat şi de obiectele, care au fost găsite aici.

"Sunt obiecte rare precum topoare şlefuite. Prelucrarea acestor obiecte ia foarte mult timp şi este nevoie de pregătire specială. Aceste topoare erau foarte preţioase atunci", mai spune arheologul. 

Monumentul arheologic a atras nu doar atenţia specialiştilor, dar şi a locuitorilor raionului Taraclia. Unii dintre ei chiar s-au implicat în lucrări:

"Este foarte interesant. Noi descoperim obiecte vechi din ceramică şi ne uimim de faptul cum trăiau oamenii pe timpuri."

Arheologii colaborează în acest proiect cu specialişti din Germania, care le-au oferit moldovenilor 15 mii de euro pentru a desfăşura lucrările. O parte dintre obiectele descoperite vor fi trimise la expertiză în Germania, unde urmează să fie stabilită cu exactitate vârsta acestora.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu