Descoperire extraordinară: Zăcea în neştire mai bine de 1.500 de ani (FOTO)

Mozaicul dintr-o sinagogă antică din nordul Israelului, dezvăluit după mai mulți ani de excavații și cercetări, ar putea ascunde imaginea împăratului Alexandru cel Mare. 

Istoricii sunt entuziasmați de pictura de pe podeaua sinagogii din sec. V, din localitatea Huqoq, care ar putea conține una dintre cele mai rare imagini din istoria antică, scrie realitatea.net.

"Calitatea mozaicului este extraordinară, iar faptul că ar putea descrie o întâlnire între Alexandru cel Mare și Marele Preot al templului din Ierusalim este de asemenea uluitoare", a declarat profesorul Jodi Magness de la University of North Carolina.

Regele îmbrăcat în purpură din mozaicul antic, care se presupune că este Alexandru Macedon, ar reprezenta prima imagine non-biblică descoperită vreodată într-o sinagogă antică.

Mozaic Israel

“Regele este însoțit de tot felul de figuri care denotă faptul că este un rege grec, se vâd și elefanți de luptă”, a mai spus profesorul Magness.

Nu toți istorici sunt convinși că este vorba de Alexandru Macedon. Istoricul de artă Karen Britt de la Western Carolina University crede mai degrabă că este vorba de un alt rege - Antiochus VII.

Excavațiile la Huqoq au început în 2011 și au dus la descoperiri remarcabile din arta iudaică antică: un mozaic cu Samson purtând pe umeri poarta Gaza sau o imagine uluitoare cu Arca lui Noe.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu