Descoperire de ULTIMA ORĂ: Patru mutații rare ale unei gene reduc riscul cardiovascular

Cercetători americani au descoperit, analizând ADN-ul a aproape 4.000 de persoane, patru mutații rare ale unei gene care reduc cu 40% riscul de boli coronariene, scrie Agerpres.

Descoperirea ar putea duce la realizarea unor noi tratamente, spun oamenii de știință. Grăsimile care circulă în sânge sunt legate de riscul unor boli cardiovasculare. Ele iau mai multe forme, cum ar fi colesterolul rău (LDL), colesterolul bun (HDL) și trigliceridele. Cercetătorii s-au ocupat îndeosebi de trigliceride care, în cantități prea mari în sânge, contribuie la apariția bolilor cardiovasculare. În schimb, o cantitate prea mică de colesterol bun (HDL) nu este chiar atât de nefastă cum se credea.

"S-a crezut multă vreme că un nivel prea scăzut de colesterol bun constituie un factor important în bolile cardiovasculare. Datele noastre genetice arată că adevărata cauză nu ar fi un HDL prea scăzut, ci niveluri ridicate de trigliceride", a menţionat dr Sekar Kathiresan, director al Serviciului de cardiologie preventivă la Massachusetts General Hospital. 

În timp ce rolul colesterolului rău la niveluri prea mari a fost stabilit clar în patologiile coronariene, cel al colesterolului bun la niveluri insuficiente și al trigliceridelor rămâne de clarificat, potrivit cercetătorilor.

Cercetarea genetică a pus în evidență faptul că persoanele care au o mutație a genei numite APOC3 au niveluri ale trigliceridelor cu aproape 40% mai scăzute. Astfel, nivelurile normale ale acestor lipide sunt sub 150 mg/dl. La cei care au o mutație a genei APOC3, nivelurile trigliceridelor sunt în jur de 85 mg/dl, reducând astfel riscul cardiovascular, încheie autorii studiului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu