Descoperire arheologică sub teatrul "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul! Ar avea o vechime de două secole

Embed:

Descoperire arheologică în oraşul Cahul. În timpul lucrărilor de reconstrucţie a Teatrului "Bogdan Petriceicu Haşdeu", muncitorii au dat peste o galerie subterană. Specialiştii presupun că tunelul datează din secolul al XIX-lea şi speră ca va fi conservat de autorităţi pentru a deveni o atracţie turistică.

Arheologii cred că tunelul, lung de peste 20 de metri, a fost construit acum o sută de ani deasupra unui cazinou.

"A fost construită cu scopul de a avea o legătură subterană ferită de ochii lumii, între mai multe clădiri, care ar fi clădirea şi de ce nu a fost finisată construcţia acestei galerii rămâne până ce sub semnul întrebării", a spus arhiologul Ion Ciobanu.

În anul 1929, în locul sălii de jocuri de noroc s-a construit teatrul. Galeriile subterane, însă, au fost păstrate.

"S-a ţinut din adins să nu fie distrusă, nu ştiu dacă a fost în folosinţă, dar cel puţin a fost conservată şi păstrată", a mai spus arheologul.

Săpăturile au scos la iveală şi câteva vase foarte vechi.

"Sunt două vase de ceramică au fost descoperite într-un complex adâncit. O cănuţă, care datează probabil din a doua jumătate a secolului XIX", a declarat specialistul din cadrul Agenţiei Naţionale Arheologice, Ion Noroc. 

La săpăturile arheologice participă şi mai mulţi studenţi de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Cahul.

Arheologii susţin că în Cahul mai sunt astfel de galerii.

"Asemea construcţii trebuie valorificate, ar merita să fie conservate şi puse în valoare corespunzătoatre", a spus directorul general al Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic. 

"Ar bucura şi ar aduce un flux de turişi foarte mare, în general, oraşul Cahul ar putea deveni o atracţie turistică", a spus arheologul Ion Ciobanu. 

Teatrul "Bogdan Petriceicu Haşdeu", sub care a fost descoperită galeria, a început să fie reconstruit din temelie graţie unui grant de 800.000 de euro, oferit de statul român.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu