Descoperire arheologică la Comrat! Veselă din secolul al III-lea, găsită pe teritoriul unui parc industrial

Embed:

O amforă romană de dimensiuni mari şi mai multă veselă care datează din secolul al III-lea au fost găsite într-un sit arheologic din Comrat. Săpăturile au fost realizate de specialiştii Agenţiei Naţionale de Arheologie. Fragmentele au fost descoperite pe terenul unui parc industrial, la un metru adâncime.

Săpăturile au durat trei săptămâni. Potrivit arheologilor, amfora găsită este a treisprezecea la număr de pe întreg teritoriul ţării.

"Asemenea amfore se întâlnesc în centrele antice urbane din nordul Mării Negre. Sunt importante din punct de vedere ştiinţific căci aduc noi precizări privind habitatul, locuirea din această zonă din epoca romană", a declarat directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic. 

"A fost găsită şi veselă care era confecţionată manual, fără folosirea roţii olarului. Arheologii studiază acum fragmentele găsite şi vor prezenta documentele necesare", a declarat directorul Parcului industrial din Comrat, Nicolai Tudorov. 

În Găgăuzia ultimile cercetări arheologice au fost făcute în anul 1960. Primarul din Comrat menţionează că aceste descoperiri vor creşte valoarea istorică a regiunii.

"Înainte ca să construim ceva pe un teren, trebuie să ne adresăm arheologilor, ca să realizeze săpături şi să extragă obiectele ce au o valoare istorică. Primele săpături care au fost realizate aici ne-au impresionat şi pe noi. Au fost găsite foarte multe materiale arheologice", a spus primarul oraşului Comrat, Serghei Anastasov. 

Fragmentele găsite au fost aduse la Chişinău, unde urmează să fie restaurate, iar ulterior vor fi prezentate la muzeul din Comrat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu