Dermatologii trag un semnal de alarmă: Prea mult soare poate dăuna grav sănătăţii pielii

Embed:

Prea mult soare poate dăuna grav sănătăţii pielii, atenţionează dermatologii. Razele ultraviolete la care ne expunem în timpul băilor solare influenţează negativ aluniţele de corpul uman.

Acestea suferă modificări, care ar putea provoca chiar şi cancerul pielii. Pentru a evita complicaţiile, specialiştii recomandă să examinăm la timp aluniţele suspecte. Un control de rutină costă între 300 şi 500 de lei.  

Pentru unii alunițele reprezintă imperfecțiunii estetice, iar pentru alţii un accesoriu natural. În esenţă, acestea sunt nimic altceva decât nişte tumori nepericuloase. Însă în cazul în care unele diferă ca mărime, culoare şi structură, ar putea fi vorba de o modificare anormală.

"Dacă pacientul simte mâncărime, durere, dacă apare hemoragie la un nerv, după ce a fost lezat sau fără leziune. Dacă un nerv se deosebeşte foarte mult de toţi ceilalţi nervi, noi îi spunem semnul rățuștei urâte. În toate aceste cazuri ceea ce trebuie să facă pacientul, fără panică, să se programeze la o consultaţie a medicului dermatolog", a spus EUGEN GORGOS-medic dermato-venerolog.

Pentru a evita complicaţiile, aluniţele pot fi eliminate, pe cale chirurgicală. Procedura ajunge să coste cel mult 1.100 de lei.

"Unii nervi trebuie înlăturați chirurgical, cu bisturiul cu margini de siguranţă, dacă ele prezintă semne de atepie. Alţi nervi care nu malinizează şi arată bine pot fi înlăturăți maximal estetic folosind alte proceduri, prin radiocautizare sau radio lazer mai numit", a spus EUGEN GORGOS-medic dermato-venerolog.

În perioada estivală, oamenii obişnuiesc mai des să-şi examineze starea pielii. După controlul medicului, unii au decis că vor eliminarea definitivă a unor alunițe.

"E foarte probabil că o să le elimin, deoarece aluniţele se află într-o zonă destul de deschisă şi se va expune des razelor solare. În ceea ce priveşte protecţia, medicul mi-a recomandat pur şi simplu să evit diverse traume."

"Am auzit că dacă aluniţele au diametrul mai mare de cinci milimetri, trebuiesc neapărat verificate, deoarece pot fi periculoase. La mine ele aveau practic cinci milimetri şi am decis să le verific ca să mă conving că e în regulă. Medicul mi-a zic că tot e în regulă."

Valentina a venit la consultația medicului după ce a observat că o aluniţă evoluează rapid în dimensiuni. Femeia speră să evite intervenţia chirurgicală.

"În ultimul timp a început a se mări şi oleacă m-a pus pe gânduri. Ce poate să fie.. tare mii în grijă, sper că totul nu o să fie atât de straşnic", a spus VALENTINA BRÎNZILA, pacientă.

În timp ce unii doresc să scape de aluniţele inestetice, alţii vin la cosmetologi cu rugăminte de a obţine alunițe artificiale. Procedură costă la fel precum şi eliminare unei alunițe.

"Prin metoda de micropigmentare sau tatuare, deci, da se impregnează alunele. Am avut aşa paciente şi din păcate avem încă aşa paciente, cărora le place să impregneze alunițe", a spus VERONICA VÎZDOAGĂ, dermatolog.

Pentru a evita complicaţiile nedorite, medicii recomandă să nu expunem aluniţele razele solare şi traumelor. În cazul în care alunița de rupe de la sine, trebuie să ne adresăm imediat la medic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu