DERAPAJUL DE LA EXTERNE, TAXAT. Ce spun cetățenii despre gafa făcută de ministrul Popescu

Embed:
O nouă eroare a guvernării, dar şi o ofensă în adresa cetăţenilor. Astfel a fost catalogată de către unii lideri de opinie intenţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de a angaja un viitor secretar general care să cunoască limba "moldovenească". Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, afirmă că cei care fac astfel de anunţuri şi formulări nu ştiu, de fapt, care le sunt rădăcinile şi încotro merg.

"Cei din blocul ACUM, de fapt, nu trec testul de identitate. Nu ştiu că sunt români, nu ştiu ce limbă vorbesc, nu ştiu, de fapt, încotro merg. Şi cei care sunt cică proeuropeni, dar nu sunt şi proromâni, de fapt se pot uni oricând cu forţele rusofile", a spus Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL.

"Pentru mine cel puţin a fost o ofensă. După 30 de ani de la tot zbuciumul nostru identitar să ne confruntăm cu o asemenea situaţie când Ministerul de Externe promovează o noţiune stalinistă, cea de limbă moldovenească", a zis Ştefan Secăreanu, fost deputat, jurnalist.

La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, speră că anunțul apărut pe site-ul cariere.gov este doar o greșeală tehnică.

”Eu sper până la urmă că este o greșeală tehnică din partea unor funcționari și nu poziția oficială a ministrului de Externe, fiindcă noi avem hotărârea Curții Constituționale, care spune foarte clar că limba vorbită este limba română”, a declarat Lilian Carp, deputat PAS.

Şi simpli cetăţeni spun că o astfel de abordare este impardonabilă.

”Nu există asemnea limbă. Este limba rusă și este limba română.”

”- Trebuie să fie condiția conform legislației.
- Adică dumneavostră nu sunteți de acord cu condiția ministerului?
- Sigur, sigur. Păi avem legislație. Sau ea lucrează sau nu.”

”Opinia mea este că noi trebuie să facem referire la limba română.”

”Eu socot că de fapt asta e limba română. Limba moldovenească e rusificată, noi am făcut-o. Da, sunt obligați șefii care sunt la conducere să cunoască limba țării în care noi trăim.”

Amintim că în urma multiplelor critici de pe facebook, azi dimineață, la ora șapte, sintagma limba moldovenească de pe saitul une a fost plasat anunţul de angajare a fost înlocuită cu expresia "limba de stat", iar apoi cu "limba română".

Lasă un comentariu