Deputatul PPDA, Alexandru Slusari: Fostul premier Vlad Filat a blocat salvarea Băncii de Economii. Vezi REACŢIA acestuia

Embed:

Fostul premier Vlad Filat a pus beţe în roate salvării Băncii de Economii, proces care putea fi făcut încă la începutul anului 2013 prin capitalizarea instituţiei financiare. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comisiei de anchetă privind investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, după audierea fostului preşedinte al Parlamentului Igor Corman şi a fostului membru al Consiliului de Administraţie al BEM, Victor Bodiu.

"Era posibil de salvat BEM şi asta era solicitarea Fondului Monetar Internaţional, era solicitarea Băncii Mondiale. Ei credeau că capitalizarea băncii cu privatizarea ulterioară la preţuri reale este ceva posibil. Nu s-a dorit acest lucru. A fost blocat de factori politici. Vlad Filat a blocat acest lucru", a declarat Alexandru Slusari, preşedintele Comisie de anchetă.

Avocatul lui Vlad Filat, Victor Munteanu, a declarat la telefon că se va consulta cu fostul premier şi va veni ulterior cu o reacţie.

Între timp, fostul premier Vlad Filat a comentat înstrăinarea Băncii de Economii în cadrul unui interviu la un post privat de televiziune.

"Trecerea băncii sau a pachetului de acţiuni de la Ministerul Finanţelor la minoritari, nu a fost decisă de Ministerul Finanţelor, ci de mai multe instituţii pe care nu putem să le spunem ca fiind cu conducători delegaţi de PLDM. Nimeni nu ştia cu ce se va termina toată epopeea. Nimeni nu a vorbit niciodată că Şor urma să intre în posesia BEM. În 2013, gaura în Banca de Economii era de circa trei miliarde de lei. 

Decizii privind situaţia în Banca de Economii au fost multe, în formate diferite: în Coaliţie, în cercuri mai largi, mai restrânse. Au fost comisii parlamentare, discuţii în cadrul Consiliului Securitate Naţională, unde au raportat toate instituţiile statului. Niciodată nu se discuta că Şor va veni să preia Banca de Economii. Nu avea cum, nu avea nici resurse, nici capacitate. Discuţiile tot timpul au fost că în BEM urmează să vină cu emisie suplimentară GazpromBank sau Vnesheconombank", a menţionat Vlad Filat.

Tot în cadrul conferinţei de presă, Alexandru Slusari a declarat că nu a primit deocamdată un răspuns de la Procuratură privind veridicitatea raportului Kroll 2, publicat recent de Renato Usatîi. O altă şedinţă a comisiei parlamentare va avea loc joi.

Atunci vor fi audiaţi democraţii Sergiu Sîrbu şi Vladimir Vitiuc, dar şi fostul deputat comunist Oleg Reidman.

De asemena, va fi invitat repetat la audieri fostul vicepreşedinte al BEM, Viorel Bîrcă.

Amintim că unul dintre cei care au insistat asupra capitalizării Băncii de Economii a fost fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu