Deputatul European din grupul ALDE, Norica Nicolai: Relațiile dintre UE și Republica Moldova pot fi apreciate ca pozitive

Europarlamentarul român din grupul ALDE Norica Nicolai a vorbit în cadrul unui interviu exclusiv pentru TVR MOLDOVA despre principalele provocări şi perspective pentru Republica Moldova, în contextul Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24-25 noiembrie.

TVR MOLDOVA – Doamnă Norica Nicolai, este al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, cum apreciaţi evoluţia Republicii Moldova de la primul summit până acum?
 
Norica Nicolai: De la summitul de lansare a Parteneriatului Estic de la Praga nu au trecut atât de mulţi ani, dar putem constata o evoluţie pozitivă a Republicii Moldova. Într-un parcurs atât de scurt aţi reuşit un Acord de Asociere, am reuşit împreună ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, ceea ce în opinia mea este unul dintre marile câştiguri din parteneriatul cu Uniunea Europeană, o serie de refome. Deşi nu putem declara că situaţia economică este una extrem de favorabilă, totuşi există un progres. Cred că rezultatele pot fi apreciate ca pozitive în relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Parteneriatul Estic este un instrument care trebuie să reuşească şi trebuie să recunosc că această formă de politică externă pe care Uniunea Europeană a avut înţelepciunea să o dezvolte este cea mai de succes formă de politică externă a UE. Am mai afirmat recent şi susţin în continuare că alte parteneriate, cum este cel cu ţările din Mediterană, constituie un eşec. În Parteneriatul Estic avem trei Acorduri de Asociere (Republica Moldova, Georgia, Ucraina). Acum negociem cu Azerbaidjan şi Armenia Acorduri de Cooperare Aprofundată şi suportul financiar cu care sunt acestea susţinute, scrie tvrmoldova.md
 
TVR MOLDOVA – Prin ce rămân vulnerabile ţările din Parteneriatul Estic şi la ce ar trebui să lucreze pentru a reduce aceste vulnerabilităţi?
 
Norica Nicolai: Vulnerabilităţile pe care Republica Moldova le are sunt cele care pasc şi Uniunea Europeană. Să nu uităm că după căderea Uniunii Sovietice toate fostele republici care sunt acum în Parteneriatul Estic s-au confruntat cu conflicte îngheţate. Dumneavoastră aveţi Transnistria, ceea ce îi permite Rusiei să fie în continuare un mare jucător. Este foarte clar că Rusia nu-şi doreşte un parcurs european pentru Republica Moldova şi se va mobiliza aşa cum face implicându-se în viaţa politică a mai multor state, UE, Statele Unite, aşa se va implica cu siguranţă şi în distorsionarea parcursului european al Chişinăului. Este o mare provocare pe care va trebui să o gestionaţi singuri, sigur cu suportul nostru, dar să ştiţi că nici Bruxellesul nu are întotdeauna cele mai bune soluţii pentru a răspunde la această provocare. Cred că cea mai mare provocare este în ceea ce ţine de problema securităţii.
 
TVR MOLDOVA – Cine ar trebui să fie cei mai interesaţi în exploatarea posibilităţilor pe care le oferă Parteneriatul Estic - Bruxellesul sau guvernele ţărilor din acest parteneriat?
 
Norica Nicolai: Ar trebui să fie, în cazul nostru Republica Moldova, deci ţările din Parteneriatul Estic. Bruxellesul vă respectă suveranitatea. Chestiunile care ţin de securitate sunt o problemă în primul rând a acestor ţări, dar cu siguranţă Uniunea Europeană trebuie şi sper să şi poată să vă ajute în a depăşi această realitate. Trebuie să subliniez că formatele diplomatice în care s-a încercat negocierea chestiunii Transnistriei nu au fost formate de succes, ca de altfel nici pentru Georgia în situaţia cu Abhazia şi Osetia, nici pentru Azerbaidjan şi Armenia în cazul Nagorno-Karabah. Diplomaţia europeană şi diplomaţia dumneavoastră mai mult a dansat decât a înaintat. Aici Uniunea Euopeană, după părerea mea, are un minus pentru că nu a fost capabilă să găsească soluţii pentru a negocia foarte clar o încetare a ostilităţilor şi o soluţie paşnică pentru aceste trei ţări în spiritul regulilor europene şi al dreptului internaţional, şi în special potrivit Convenţiei de la Helsinki.
 
TVR MOLDOVA – În contextul unei Europe cu mai multe viteze nu credeţi că ar fi cazul unui Parteneriat Estic cu mai multe viteze, luând în considerare evoluţia neuniformă a relaţiilor dintre UE şi ţările implicate în acest proces?
 
Norica Nicolai: Cu siguranţă avem un Parteneriat Estic clar cu două viteze. Trei ţări îşi doresc, şi-au dorit acest acord de asociere, îl cred în vocaţia lor europeană şi se gândesc ca într-o zi să devină membri ai Uniunii Europene. Trei ţări au considerat că e dreptul lor suveran să ia o decizie şi vor doar acorduri aprofundate. În opinia mea este opţiunea dumneavoastră, a statelor din Parteneriatul Estic în plan politic ce vă doriţi. Eu sigur am salutat decizia Moldovei, Georgiei şi Ucrainei şi cred că cel puţin pentru Republica Moldova, al doilea stat românesc în opinia mea, pentru că toţi vorbim limba română, toţi suntem parte a Europei, parcursul european este una dintre marile soluţii pentru viitorul ţării dumneavoastră.

Delegaţia Republicii Moldova la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, de la Bruxelles, este condusă de prim-ministrul Pavel Filip.
 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu