Deputatul ACUM Iurie Reniţă: Igor Dodon a preluat în totalmente agenda de politică externă, contrar prevederilor constituţionale

Embed:

Preşedintele ţării, Igor Dodon, a preluat în totalmente agenda de politică externă, contrar prevederilor constituţionale. O spune deputatul ACUM Iurie Reniţă, care menţionează că acesta a fost şi unul dintre argumentele colegului său Octavian Ţicu, care a anunţat că părăseşte Blocul ACUM. 

"Igor Dodon a preluat în totalmente agenda de politică externă, contrar prevederilor constituţionale. Avem Guvernul, MAEIE, Parlamentul. Pentru cei care nu cunosc, politica externă este implementată şi elaborată de Guvern prin intermediul MAEIE. Parlamentul adoptă hotărâri sau legi, ceea ce vizează obiectivele strategice ale politicii externe. Preşedintele are o atribuţie marginală şi mai mult protocolară, dar în raelitate ce se întâmplă. Interferenţa lui Dodon în toate domeniile de activitate ale Guvernului, Parlamentului, este una anticonstituţională. A fost şi unul din argumentele domnului Ţîcu", a precizat Iurie Reniţă.

Deputatul ACUM spune că respectă decizia colegului său de partid Octavian Ţicu şi nu exclude că ar putea să-i urmeze exemplul.

"E o decizie pe care o respect. Orice cetăţean are dreptul la opnie şi la opţiune. Eu sunt într-un proces de reflecţie profundă şi mai toate lucrurile sunt posibile. Aspectele evocate de domnul Ţîcu exact le-am pronunţat şi eu, nu pot să îl condamn, e dreptul deputatului să decidă", a menţionat Reniţă.

Totodată, Iurie Reniţă a declarat că nu acceptă un alt Acord dintre blocul ACUM şi PSRM: "Eu nu accept un alt acord al Alianţei şi am spus-o că primul care a fost, înţelegerea politică temporară, nu a fost implementat mai ales pe domeniul justiţie".

PUBLIKA.MD aminteşte că deputatul Octavian Ţîcu a anunţat că părăseşte fracţiunea parlamentară a PPDA şi că rămâne deputat neafiliat în cadrul blocului "ACUM", care în prezent este format din PAS şi PPDA.

De asemena, Ţîcu a mai spus că îi va face concurenţă liderului PPDA, Andrei Năstase, în lupta pentru funcţia de primar al Capitalei. El a declarat că a luat această decizie, pentru că nu este de acord cu înţelegerile şi cârdăşiile făcute de PAS şi PPDA cu socialiştii, dar şi cu unele numiri în funcţii. Deputatul a făcut referire la felul în care fostul socialist Vladimir Ţurcan a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale. 

Lasă un comentariu