Deputaţii scandalagii vor fi daţi afară din sala de plen şi ar putea rămâne fără leafă. DETALII

Embed:

Deputaţii care vor insulta, ameninţa sau vor folosi limbaj ofensator în timpul şedinţei în plen, riscă să fie eliminaţi din sala de şedinţe a Parlamentului. În cazul în care nu se vor conforma somaţiilor, parlamentarii vor rămâne fără leafă. Sunt prevederile noului proiect al Regulamentului Legislativului.

Proiectul noului Regulament al Legislativului prevede un şir de sancţiuni şi interdicţii. Astfel, nu vor fi admise insultele, ameninţările, calomniile de la tribuna Legislativului şi din sala de plen, la adresa preşedintelui ţării, al Parlamentului, premierului, membrilor Guvernului şi a altor persoane prezente în sală.

Va fi interzisă, de asemenea, tulburarea dezbaterilor, agitaţia şi blocarea tribunei Parlamentului. Aleşii care nu vor respecta aceste prevederi vor fi avertizaţi, chemaţi la ordine, li se va interzice să vorbească de la microfon în ziua şedinţei sau pe durată a cinci şedinţe.

Aleşii mai riscă eliminarea din sală şi ar putea să nu aibă dreptul să asiste până la zece şedinţe de plen. Sancţiunea va atrage cu sine şi salariul, şi indemnizaţiile.

Aleşii vor fi poftiţi să iasă din sală de preşedintele şedinţei şi funcţionarului Serviciului Special al Secretariatului Parlamentului, funcţie care va fi instituită ulterior. Dacă alesul nu se va conforma somaţiei va rămâne fără 25 la sută din salariu. Iar dacă va opune rezistenţă sau îl va insulta pe acest funcţionar va fi lăsat fără jumătate din salariu.

Sancţiunile vor putea fi ridicate numai dacă parlamentarii vor comunica în scris că regretă faptele comise şi va da asigurări că va respecta Regulamentul şi ordinea.

Proiectul noului Regulament prevede şi instituirea unei Comisii de etică care va supraveghea comportamentul deputaţilor.

Unii deputaţi spun că este nevoie de un nou Regulament pentru a-i disciplina pe parlamentari.

"Un nou Regulament al Parlamentului devenise deja o necesitate iminentă. În anumite circumstanţe se solicită instrumente de influenţă care să-i readucă în limitele normalităţii pe unii reprezentanţii ai corpului Legislativ care pierdeau sentimentul realităţii", a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

"Este o chestie mult prea sensibilă şi urmează să fie aplicată foarte atent ca să nu fie încălcate drepturile deputaţilor, în special drepturile opoziţiei, dreptul la libera exprimare", a adăugat deputatul PD, Sergiu Sârbu.

Documentul include şi amenzi pentru parlamentarii chiulangii. Astfel, pentru absenţele nemotivate aleşii vor râmâne fără 25 şi 75 la sută de salariu. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu