Deputaţii ruşi ameninţă Moldova cu un nou Donbas. Reacţia Ministerului de Externe

Deputații ruși au făcut apel către autoritățile din Moldova și Ucraina să renunțe la presiuni asupra regiunii transnistrene. Mai mult, ei intenţionează să insiste asupra convocării unei noi runde de negocieri în formatul "5+2".

O astfel de declaraţie a fost aprobată, astăzi, la şedinţa Dumei de Stat. Mai mult, deputaţii ruşi au dat de înţeles că situaţia ar putea escalada după modelul din estul Ucrainei.

"Noi vedem ca măsurile luate de Ucraina referitor la Transnistria seamănă cu cele care au loc la Donbas. Altfel, regiunea se va transforma într-un focar care va putea să se explodeze", a declarat şeful Comisiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalaşnikov. 

Proiectul declaraţiei cu denumire "Privind tendințele negative în evoluția situației în jurul Transnistriei ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova și Ucraina" a fost elaborat de către Comisia pentru afaceri CSI.

În documentul adoptat, deputaţii ruşi se referă la pretinsa atitudinea distructivă privind misiunea de pacificare, dar şi introducerea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean.

La rândul său, într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Chişinău îşi exprimă regretul şi nedumerirea în legătură cu declaraţie Dumei de Stat.

"Responsabilitatea pentru faptul că până în momentul de faţă nu a fost atins un progres real în soluţionarea problemelor menţionate trebuie să fie pusă nu pe seama autorităţilor moldoveneşti sau ucrainene, ci pe cea a liderilor politici de la Tiraspol care manifestă o poziţie neconstructivă la masa tratativelor. Sună de-a dreptul bizar criticile dure şi nefondate aduse la adresa autorităţilor moldoveneşti" - se mai spune în comunicat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu