Deputaţii PSRM care au paşapoarte româneşti, felicitaţi în plenul Parlamentului de Ziua Naţională a României

Embed:

Ziua Unirii României a dezbinat deputații din Parlamentul Republicii Moldova. După ce președintele Legislativului, Andrian Candu, a felicitat țara vecină, aleșii s-au împărțit în două tabere. Debutul ședinței a fost marcat de replici dure, acuzații și chiar cu felicitări rupte de unii deputați.

"Dați-mi voie din numele Parlamentului Republicii Moldova să felicităm autoritățile României, cetățenii României și pe românii de pretutindeni! Să nu uităm că România este statul care întotdeauna a stat și la bine și la rău alături de Republica Moldova și ne ajută foarte mult pentru dezvoltarea noastră", a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Înainte de a începe ședința Parlamentului, deputații liberali au lăsat pe mesele colegilor felicitări cu Ziua României, care au fost rupte de unii aleși. Ulterior, deputatul PL Alina Zotea a afișat o pancartă cu șase deputați socialiști care au pașapoarte românești și le-a adresat felicitări.

"Vreau să felicit și alți colegi din Parlamentul Republicii Moldova cu această zi importantă și ca să-i vadă toată lumea, deci cei care dețin pașapoarte românești, români adevărați", a spus Alina Zotea, deputat PL.

Deputații socialiști care dețin cetățenia română au declarat că au depus cerere ca aceasta să fie retrasă.

"– Eu am cetățenie română și atât. – D-l Dodon spunea mai înainte că colegii lui vor renunța la cetățenia română. – Noi am depus actele, dar până în prezent așa și nu am primit răspuns. Până când beneficiem", spune Adrian Lebedinschi, deputat PSRM.

"- Eu am depus cerere în rând cu alți colegi de-ai mei. – Care a fost motivul? Ce v-a îndemnat să o faceți? – Acestea sunt chestii personale! Care este întrebarea?", a spus Radu Mudreac, deputat PSRM.

Deputații socialiști și comuniști nu l-au lăsat fără atenție și pe fostul președintele al României Traian Băsescu. Legislatorii l-au acuzat că își face campanie electorală și vizitează, în acest sens, instituțiile de învățământ din țara noastră. Socialiștii au cerut audierea Ministerului Educației.

"D-l Traian Băsescu a vizitat în ore de lucru, în orele academice, în orele de studii, mai multe universități din țară, cât și unele instituții liceale și școlare. Fapt care, cu părere de rău, a rămas fără nicio reacție a autorităților oficiale, în primul rând a Ministerului Educației", a menţionat Vlad Batrâncea, deputat PSRM.

Propunerea fracțiunii socialiștilor de a audia reprezentanții ministerului nu a fost susținută. Deputații PSRM au venit cu îndemnul ca politicienilor să le fie interzise vizitele oficiale în instituțiile de învățământ.

"Dvs. d-le Candu, am văzut unele interviuri, apărați unioniștii, spuneți că aveți pașaport românesc și nu excludeți că veți fi deputat în Senatul României. Dacă vrem să construim un stat de drept, haideți să interzicem la toți politicienii acces în instituțiile de învățământ", a mai spus Vlad Batrâncea, deputat PSRM.

Acuzațiile la adresa lui Băsescu nu s-au oprit. Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că fostul lider de la Cotroceni își face campanie electorală pentru următoarele alegeri prezidențiale din România.

"Băsescu nu lucrează pentru Moldova și nu a lucrat niciodată și nici nu o să lucreze. El dorește să fie candidat la următoarele alegeri ale președintelui din România. El umblă la cei care au cetățenie română, moldoveni, le toarnă lapșa pe urechi ca la alegerile viitoare să-l susțină moldovenii, să-l voteze pe Băsescu", a spus Vladimir Voronin, deputat PCRM.

Totuși, au fost și deputați care au venit cu laude în adresa lui Traian Băsescu.

"Datorită d-lui Traian Băsescu, când d-lui a fost președinte, absolut toți, majoritatea dintre noi cei din diasporă, mai mult de jumătate de milion de persoane, datorită d-lui acum putem să circulăm liber", a declarat Artur Gutium, deputat neafiliat.

Vladimir Voronin le-a sugerat celor care vor unire să treacă Prutul, iar dacă nu pot el îi va ajuta.

"Ce vă încurcă să vă uniți? Pașapoarte aveți, cetățenie românească aveți. Prutul nu e departe. Treceți de partea cealaltă și uniți-vă. Drum bun! Noi vă cumpărăm bilete dacă trebuie. Vă dăm și posmagi pe drum să nu muriți de foame", spune Vladimir Voronin, deputat PCRM.

Traian Băsescu nu a comentat acuzațiile care i-au fost aduse de deputații socialiști și comuniști.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu