Deputaţii primului Parlament cer anchetarea lui Dodon şi a PSRM. Care este motivul

Embed:

Preşedintele Igor Dodon şi actuala guvernare vor să pornească un nou conflict în Moldova. Este reacţia deputaţilor din primul Parlament al ţării la declaraţia scandaloasă a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, potrivit căruia, în 1992, armata rusă a oprit vărsările de sânge de la Nistru. Totodată, membrii asociaţiei "Parlamentul '90" cer atât demisia ministrului Ciocoi, cât şi anchetarea şefului statului, dar şi a PSRM-ului, pentru promovarea intereselor Kremlinului.

Membrii asociaţiei spun că, prin declaraţia sa, ministrul Ciocoi a încercat să lustruiască imaginea Rusiei, pe care încearcă să o transforme din atacator în pacificator. Asta, deşi, conform mai multor documente internaţionale, Rusia a agresat Moldova în 1992.

"Eu l-aș sfătui pe domnul Ciocoi să se mai uite în istorie, când forţele separatiste din stânga Nistrului au început a ocupa forţele statale din partea stângă a Nistrului, adică procuratura, poliţia, judecătoriile şi impuneau colaboratorii acesto instituţii să se dea de parte lor, ori îl alungau din aceste sedii", a spus preşedintele AO "Parlamentul 90", Pintilie Pârvan. 

Semnatarii Declarației de Independență l-au acuzat pe șefului statului, Igor Dodon, precum și pe ministrul de externe, Aureliu Ciocoi, că ar fi agenţi ai Moscovei.

"Declaraţia care a fost făcută de ministrul de Externe Ciocoi nu este o stângăcie politică, nu este o chestie întâmplătoare, este un element al unei politici bine gândite de deznaționalizare. Noi credem că ceea ce face preşedintele Dodon şi echipa lui este nimic altceva decât ațîțarea unui nou război", a spus membrul AO "Parlamentul 90", Anatol Ţăranu.

Mai mult ca atât, deputaţii din primul Parlament cer anchetarea penală a preşedintelui Igor Dodon şi a ministrului Aureliu Ciocoi.

"Articolul 337, Codul penal al Republicii Moldova, fapte pasibile cu închisoare de la 15 la 20 de ani sunt fapte care pot fi calificate fără echivoc în folosul statului agresor. Cerem demisia necondiţionată a actualului ministru de Exterme şi supunerea şi lui cercetării penale de către Procuratură", a spus membrul AO "Parlamentul 90", Alexandru Arseni.

Igor Dodon nu a comentat, deocamdată, acuzaţiile, iar purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Lupei, nu ne-a răspuns la telefon. Nici serviciul de presă al Ministerului de Externe nu ne-a oferit o reacţie, în schimb, Aureliu Ciocoi a menţionat, anterior, că nu intenţionează să-şi dea demisia şi că declaraţiile sale au fost interpretate greşit.

Ciocoi a scandalizat opinia publică după ce, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că Rusia a oprit conflictul armat de la Nistru şi nu a comis niciun act de agresiune împotriva Moldovei. Ministrul de Externe a fost dur criticat atât de analiști, cât și de veteranii războiului din 1992.

Sâmbătă, câteva sute de foşti combatanţi au protestat în faţa Guvernului şi a Ministerului Afacerilor Externe, cerând demisia lui Ciocoi. În schimb, premierul Ion Chicu şi preşedintele Igor Dodon i-au luat apărarea şefului de la Externe. Potrivit lor, declaraţiile ministrului au fost interpretate greşit.

loading...

Lasă un comentariu