Deputații PAS-PPDA sunt deranjați că moldovenii plătesc mai puțin pentru gaze naturale

Embed:

Blocul ACUM este deranjat că tarifele pentru gazele naturale au fost reduse anul trecut și consideră că populația trebuie să plătească mai mult. Președintele Comisiei pentru economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, deputat PPDA, care face parte din blocul ACUM, a cerut explicații de la directorii Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE). ”Unde e logica economică”, i-a întrebat Munteanu în timpul audierilor la care a fost prezentat raportul de activitate al ANRE pentru anul trecut.


Acesta a fost susținut de colegul său de bloc, deputatul PAS, Dumitru Alaiba. ”Anul trecut, prețul de achiziție a gazului a crescut cu 22%, dar legea spune că la diferența de 5% trebuie de revizuit tarifele. De ce nu au fost revizuite?”, i-a luat la rost Alaiba pe directorii ANRE.


În replică, reprezentanții ANRE au venit cu date care confirmă că au existat toate premisele economice pentru reducerea tarifului. Potrivit lor, în tariful vechi, stabilit în 2016, era indicat un curs de schimb de 21 de lei pentru un dolar american, în timp ce pentru 2018, cursul mediu a fost de 17,68 de lei pentru un dolar american. Astfel, chiar dacă prețul de achiziție al gazului în 2018 a ajuns la 199,72 de dolari pentru o mie de metri cubi, față de 178,5 în 2017, aprecierea leului a permis ieftinirea gazului pentru consumatorii finali cu 20%.


Este de menționat că Igor Munteanu, care în 2018 era director al Institutului pentru Dezvoltare a Inițiativelor Sociale ”Viitorul” era de acord cu concluziile experților săi. La începutul anului trecut, expertul energetic de la IDIS ”Viitorul”, Victor Parlicov, afirma că ieftinirea gazului pentru consumatori trebuia făcută din ianuarie, nu din februarie, cum a decis ANRE. Acesta nu a pus la îndoială, însă, necesitatea reducerii tarifului.


Tariful pentru gazele naturale nu este singurul care ar putea crește, în viitorul apropiat. Guvernarea actuală planifică să revadă și costul energiei electrice livrate consumatorilor, dar și tarifele pentru transportul de călători.

Lasă un comentariu